To 13.7.2023

Neljä vuotta on ihmisen iässä lyhyt aika, mutta pitkältä tuo tuntui olla poissa Viron kesäleiriltä. Viime viikonloppuna tilanne onneksi tuli korjattua. Jokunen ahkerin seurueestamme oli toki leireillyt myös koronavuosina, mutta yksittäisiä vieraita olivat. Paikan päällä kuulin, että yhtenä kesänä ei ollut yhtään suomalaista paikalla.

Jo etukäteen alkoi näyttää siltä, että tästä vuodesta voisi tulla runsaslukuisin OH-osanottajien rynnistys. Tämä varmistui leirillä, suomalaisia mahtoi olla liki 40 hlö paikalla, jos ei ylikin. Hieno homma. Ensikertalaisia taisi olla ainakin kymmenen!

Retkiryhmiä kasaantui sieltä täältä, eri kokoisia ja eri päivinä liikkuvia. Viitosten ryhmä (OH5FP, OH5KRQ, OH5LEP ja OH5MWZ) lähtivät varhain torstaiaamuna matkaan. Terminaalissa bongattiin samalle lähdölle OH1EG ja OH2SAR. Hieman aiemmin naapuripaatille ajautui toinen toistaan upeampia ja vanhempia amerikanautoja, arveltiin jossain Pärnun suunnalla mahtaa olla taas jonkin sortin kokonntumiset. Tämmöinen nähtiin 2008.

Tallinnaan päästiin näppärästi, kaupungista pois ajaminen olikin hieman haaasteellisempaa. Mittavat katu- ja tietyöt olivat etukäteen tiedossa, mutta yhden auton kulkuhaluttomuudet tulivat yllätyksenä. Jälkimmäistä riittikin sitten pidemmäksi matkaa, mutta jokainen retki voi olla seikkailu!

Yöpyminen torstaina oli tarkoitus suorittaa Viljandissa, josta jo keväällä oli varattu majoitus. Matkalla pysähdyttiin perinteisesti Mäeküla kõrts -ravintolassa (https://www.maekylakorts.ee/) nauttimassa maittavat eväät. Neljä vuotta sitten havaittiin, että samassa pihassa oleva kylttikauppa oli muuttunut pizzeriaksi. Nyt uusi havainto oli, että ravintolan naapurina ollut kauppa oli lopettanut. Aikansa kutakin. Ajopuolelta kerrottakoon, että 2-tie jatkui nyt nelikaistaisena lähes ruokailupaikalle asti. Neljässä vuodessa on teitä muokattu reilusti.

Viljandiin saavuttiin iltapäivän lopulla, ja vastaanotimme huoneet majapaikasta (http://www.feliximaja.ee/index.php?lang=fi&id=1). Ainakin yhdessä huoneessa oli jääkaappi, josta virvokkeet löysivät paikkansa nopeasti. Hetki elpymistä ja siistiytymisen jälkeen olimme valmiit siirtymäät kaupungille iltapalalle. Siellä yhytimme toisen retkiporukan, eli OH2HGL, OH2HQS ja OH6HRX. Ruokailu (taas ruokailu!) suoritettiin kivassa armenialaisessa ravintolassa Petrin, OH2HGL, vihjeestä.

Ruokailun jälkeen siirryimme melko samointein takaisin majapaikalle, jossa istuskeltiin vielä jonkin aikaa huoneen parvekkeella jutustelemassa musiikin soidessa taustalla. Illan viilennyttyä siirryimme yöpuulle.

2023-07-14%2008.21.11%20%28Kopio%29.jpg

Näkymä huoneemme terassilta takapihalle.

Pe 14.7.2023

Aamulla heräilyä epämääräiseen tahtiin, jonka jälkeen aamupalalle (erinomainen haudutettu puuro!) ja tavaroiden pakkaamisen jälkeen keskustan kaupoille ostamaan ruokaa ja muita välttämättömyystarpeita leirille. Itse vietin hyvän tovin Telian myymälässä ja Selverin infossa hankkiakseni prepaid data-SIM:min leirin mobiilibittiä varten. Toteutumatta olisi jäänyt, jos ei erittäin ystävällinen Telian myyjätär tehnyt kaikki kommervenkit puolestani. Nyt oli vajaalla 10 eurolla 5,5 Gt bittiä musiikin soitoon.

Ostokset survottiin kahteen autoon ja matka kohti leiripaikkaa saattoi jatkua. Kolmella eri navigaattorilla saimme muistaakseni tarjolle kolme eri matkan pituutta. Normalna. Matka sujui näppärästi, bongattiin haikaroita ja muita eläviä. Leirin portille saavuimme hieman ennen klo 11, järjestysnumeroiksi kirjattiin suunnilleen 22-25.

Leirin majoitusjärjestelyistä (ja paljon muustakin) vastannut Argo, ES6QC, kävi esittelemässä meille leirintäaluetta ja asetuimme hänen suosittelemana pienen metikön reunaan. Tämä osoittautui mainioksi valinnaksi auringon jäädessä kuumimpina aikoina pääosin puiden taakse.

Kiiruusti telttakatosten osat pihalle autoista ja perusleiriä rakentamaan. Hetkeäkään liian aikaisin ei saatu niitä valmiiksi, koska noin puolenpäivän aikaan tuli erittäin runsas noin vartin kestävä sadekuuro. Onneksi saatiin valmiiksi. Sateen lopuutua virittelimme nukkumisteltat, pöydät, tuolit ym leirivälttämättömyydet. Sähkö tuotiin katokseen heti, kun lähin jakelupiste valmistui. Wille, OH5LEP, toimitti välittömästi sähkön saavuttua leiriimme musat. Kiitokset siitä.

Saunoja oli tarjolla niin tavallista sähköllä lämpiävää, kuin myös savuista. Valitsimme tavalliset molemmille päiville. Saunavuoroa odotellessa oli aikaa kierrellä leiriä ja käydä morjenstamassa vanhoja ja uusia tuttuja. Leirin kioskikin aukesi aikanaan, hyvin tuntui asiakkaita riittävän.

Iltapäivän aikana leiriimme saapuivat myös OH1EG ja OH2SAR sekä hieman tuonnempana OH2JIU, OH2FPR ja OH5RM. Muita suomalaisia tuli leiripaikalle runsaasti pitkin päivää, majoittuen hieman etäämmälle meistä ja osa muutaman kilometrin päässä leiristä. Ei-missään-järjestyksessä ja varmaan osa jo unohtui (sorry): OH2MP & XYL, OH2FZO, OH2LAK & XYL, OH2JS, OH2TH, OH2EAT, OH2EAN, OH2ERI, OH3MFT, OH2MD & XYL, OH2ROCK ja harmoninen Jaakko.

Perjantaina ei ollut varsinaista virallista ohjelmaa, joten ilta kului pääosin omassa leirissä tarinoidessa ja muiden luona vieraillessa. Varsinaiseen aiheeseen liittyen, toki workittiin myös (ES6/OH5LIZ). Illan vaihduttua yöksi viimeisetkin kukkujat siirtyivät uinumaan ja varsinaista avajaisaamua odottamaan.

2023-07-14%2011.43.46%20%28Kopio%29.jpg

Vimpel!

2023-07-14%2014.23.13%20%28Kopio%29.jpg

Savusauna.

2023-07-14%2018.11.53%20%28Kopio%29.jpg

Perusleiri melko lailla valmiina.

2023-07-14%2021.14.52%20%28Kopio%29.jpg

Wille, OH5LEP, workkimassa.

La 15.7.2023

Heräämistä omaan tahtiin, aamupalaa joko kylmälaukusta tai kioskista. Kioskissa oli tarjolla perinteistä munapudrua, kahvia, teetä ja voileipiä. Näiden jälkeen osa porukasta nautti vielä värikkäät aamusaikat. Jo vain lähtee päivä käyntiin! Erilaisten aamutoimien jälkeen siirryimme päärakennuksen edustalle odottamaan leiriavajaisia.

Avajaispuheen alussa muistettiin poisnukkuneita hiljaisella hetkellä. Tämän jälkeen ensin Arvo, ES2MC, toivotti lyhyesti leirivieraat tervetulleiksi. Sitten puheenvuoro annettiin ERAÛ:n puheenjohtaja Kristjanille, ES7GM. Hän kertoili hieman pidemmästi leirin kulusta ja lopuksi vielä englanniksi toivotti erikseen OH-väen tervetulleeksi korona-ajan tauon jälkeen. Seuraavaksi lipunnosto salkoon, jota säestettiin vanhemman herran toimesta Viron kansallislaulun hyminäversiolla.

Avajaisten jatkoksi jaettiin mittava määrä palkintoja erilaisissa kilpailuissa ansioituneille. Pyttyä ja plakaatia tuntui olevan hieman vähemmän kuin aiempina vuosina, mutta paljon niitä oli edelleen. Pienen tauon jälkeen oli leiriläiset siirtyivät odottamaan pääsymaksuun (25 € ei-jäsenet) kuuluvaa leirisoppaa. Oli kuulemma maukasta, itsellä jäi tällä kertaa syömättä kun hetkeä aikaisemmin olin mennyt epähuomiossa jo syömään muuta. Oma moka.

Sopan jälkeen oli vuorossa jos jonkinlaista aktiviteettia ja kilpailua, tällä(kin) kertaa meidän seurueelta ne jäi lähinnä kielimuuriin vedoten väliin. Mukana oli kyllä myös OH-porukkaakin, kuten illalla saimme palkintojenjaossa huomata. Eisevväliä, kaikenlaista muuta omaa kivaa tuntui riittävän saunavuoron alkamiseen saakka.

Illemmalla oli ohjelmana juhlaleirin täytekakun ja pikkusuolaisten nautintaa, kera kuohuvien juomien. Erittäin makoisia olivat nekin. Näiden päälle vielä päivän kilpailujen palkintojen jako, joista yhdessä OH-tiimi tuli hienosti toiseksi. Kyseessä oli eräänlainen viesti, jossa miteltiin frisbeegolfissa, vanhojen leirivalokuvien lajittelussa vuosijärjestykseen, annetun lauseen välityksestä viilipurkkipuhelimella ja vastaanotettu sanoma piti vielä sähköttää eteenpäin. Onnittelut vielä jälkeenpäinkin.

Ilta jatkui useimmilla vielä omassa leirissä liki pimeään saakka, itse kävin auringonlaskua kuvaamassa ja sen jälkeen nukkumatti kutsui.

2023-07-15%2011.04.26%20%28Kopio%29.jpg

Arvo, ES2MC, kutsuu leiriläisiä avajaisiin.

WhatsApp%20Image%202023-07-17%20at%2018.

Kristjan, ES7GM, kiinnittää lippunarua, Argo, ES6QC, poistumassa paikalta.

2023-07-15%2011.10.27%20%28Kopio%29.jpg

Leirisoppa porisemassa.

WhatsApp%20Image%202023-07-17%20at%2018.

Erik, OH2LAK, säätää puskareissuille käypästä cw-avainta.

WhatsApp%20Image%202023-07-17%20at%2018.

60 v juhlaleirin kakku.

WhatsApp%20Image%202023-07-17%20at%2018.

Menestynyt OH-joukkue: Mikko (OH2MP), Tatu (OH2EAT), Juha (OH2EAN), Santeri (OH2FZO), Antti (OH2ERI) ja Karl (no call?)

2023-07-15%2021.42.34%20%28Kopio%29.jpg

Auringonlasku ja satunnaiset kulkijat. Kännykkä"laatua".

Su 16.7.2023

Jälleen heräämisiä ja aamutoimia kaanonissa, kuka mihinkin aikaan mutta suunnilleen samat aktiviteetit samassa järjestyksessä. Leirin purkua suht napakasti, jotta päästään ajoissa tien päälle kohti Muugaa jossa laivakyyti Vuosaareen oli odottamassa.

Leirin lopetus pääsi livahtamaan ohi, se pidettiin jostain syystä puolisen tuntia alkuperäistä tietoa aiemmin. Kävijöitä oli kaikkiaan noin 220, joista suomalaisia mainitut noin 40. No, kävimme kuitenkin kiittelemässä tutut toimihenkilöt ja kyselemässä tietoa tai arvauksia ensi vuoden leiristä. Tuolloin ERAÜ:lla on 100 v juhlavuosi ensimmäisten radioamatöörilähetysten kunniaksi. Leiri pidetään mahdollisesti Pärnun alueella, tieto vahvistuu todennäköisesti kevättalvella. Sitä odotellessa.

Matka leiriltä Muugaan tehtiin menomatkalta tutun ruokailupaikan kautta, josta sutjakkaasti päästiin satamaan. Matkalla käytiin vielä tankkaamassa, diesel 1,399 €/l ja 95E taisi olla jotain 20 cnt enemmän. Satamassa oltiin ajoissa, tavan autojen lisäksi sinne tuli taas upeita amerikanautoja. Näistä vanhin taisi olla vuoden -32 punainen hot rod, jossa moottori olil hienosti esillä. Olivat käyneet Haapsalussa American Beauty Car Showssa, joiden parhaat palat taisi olla meidän kanssa samassa jonossa.

Rahtilaiva Finbo Cargo on erinomainen vaihtoehto perinteisille risteilijöille. Satamat kummassakin päässä on kaukana ruuhkaisesta keskustasta ja laivalla on leppoisa tunnelma. Laivaan pääsee vain autolla.

Kiitokset hienosta leiristä järjestäjille ja mukana olleille mahtavasta seurasta sekä leirifasiliteeteistä (mm. lukuisat kylmälaukut, isot telttakatokset, jääpalakone, valaistus, musiikit, pöydät, penkit jne). Itse pyrin jatkossakin osallistumaan huonon huumorin tuottamiseen ja navigointivirheisiin.

73!

Esa, OH5KRQ