Eilen oli Juhan (OH5CW) QTH:ssa toimintaa pitkin päivää. Aamulla Juha oli nostanut radiot ja pelit verannalle, kun kaunista säätä oli luvassa. Tarkoituksena oli osallistua valtakunnalliseen RFSM-8000 -digimoden testaukseen ja samalla kokeilla eri bandien toimivuutta Haminan suuntaan syksyn harjoitukseen liittyen. Paikalle saapuivat myös Esa (OH5KRQ), Hannu (OH5FP), Jari (OH5GWF) ja Iiro.

Haminaan saatiin yhteys sangen vaivattomasti 6 m ja 2 m FM:llä, mutta 6 m SSB:ssä oli jotain pientä (taajuus hieman sivussa?) ja 70 cm jäi kuulumatta. Viimeinen saattoi hieman johtua siitä, että käytössä oli koko ajan sama 6 m yagi... Hankimme 70 cm yagin ja kokeilemme sen vielä joku tiistai ennen pääharjoitusta, kun Haminassa on kerhoilta.

Klo 11 tienoilla alkoi tietokoneen ruudulla näkyä liikennettä, kun johtoasema lähetti ensin testisanomia bandille (80 m). Sen jälkeen johtoasema kävi lukemassa kunkin ala-aseman tietokoneesta valmiin sanomalomakkeen, jossa oli ilmoitettu mm. alueen valmiusaste tässä yhteyskokeilussa. Toisella tunnilla klo 12 alkaen yhteyksiä pidettiin pienen härdellin saattelemana muidenkin asemien kanssa ja sanomia (txt-tiedostoja ja pieniä kuvia) siirtyi koneelta toiselle. Operaattorit siirtyivät lounaalle.

turva_20080503_aamu.jpg

Lounastauko, tiedostonsiirto käynnissä.

Illan koittaessa alkoi päivän toinen osuus, kansainvälinen GlobalSET -kriisiviestintäharjoitus. Olimme QRV 80, 40 ja 20 metrillä. Toisen maston tri-bander piti käydä kääntämässä pois läheisen muuntajan suunnasta, kun pohjat olivat S7-S8.

Pidetyn yhteyden aikana annettiin sanomana oman aseman tiedot (kutsu, operaattorimäärä, bandit jne) sekä välitettiin muilta asemilta saatuja sanomia. Kahden ensimmäisen tunnin aikana yhteyksiä syntyi mm. Ruotsiin, Tsekkiin ja Maltalle (tai Jenkkeihin, kun Esa kopitti prefiksin ensin väärin...). Harjoituksen ulkopuolelta Juha bongasi kuuluvuusraportin Sudaniin. Loppuajasta 20 m meni jonnekin kauas eikä asemia kuulunut ja 80 ja 40 m meni tukkoon. Great! Digi-mode oli alkuajasta myös kuulolla, mutta vasta-asemia ei saatu kuuluviin. Saunassakin ehdittiin käydä.

turva_20080503_ilta.jpg

Hannu ja Iiro tarkkailevat, kun Juha säätää.

Kaikkiaan päivä oli hyvin mielenkiintoinen ja melko tuloksekaskin, mutta tekemistäkin jäi vielä jotta syyskuun harjoitus menee sujuvasti. kiitokset kaikille mukana olleille sekä taustajoukoille, seuraavaksi taas jotain muuta.

73's de OH5KRQ, Esa