Viron radioamatööriliiton leiri pidettiin viime viikonloppuna Peips-järven rannalla Rannan kylässä Puhkebaas-leirintäalueella lähellä vuoden 2000 Kodaveren leiripaikkaa. Muutamaa sadehetkeä lukuunottamatta sää suosi, eli lämmintä oli ja aurinko paistoi. Erityisen lämmintä oli saunassa, itse todistin reilua 120 asteen lukemaa mittarissa.

Kouvolasta seurueessa olivat lisäkseni Aki (OH5MWZ), Ari (OH5VA), Hannu (OH5FP) ja Jouko (OH5RM). Toisaalta mukana olivat Wille (OH5LEP), Petri (OH2HGL), Arto (OH2JI), Jouni (OH2JIU), Mikko (OH2FPR), Pertsa (OH2KFH) sekä Memma (OH1EG). Logistisista haasteista ja työtilanteista johtuen liikehdintää lahden yli suoritettiin menomatkan muodossa keskiviikkona, torstaina ja perjantaina. Wille hoiti perinteiseen tapaan paitatilaukset, myös lippiksiä oli tarjolla.

Torstain maali oli Rakveressä, jossa edullisesta Katariina Guesthousesta oli useampikin huone varattu. Illalla käytiin porukalla syömässä Berliini Trahterissa, joka jälkeenpäin ilmeni olevan samaa ketjua (tai jotain) Tallinnassa sijaitsevan Kochi Aitin kanssa. Aterioinnin jälkeen osa porukasta kiipesi auringon edelleen lämmittäessä Rakveren linnakukkulalle ihastelemaan upeata linnaa ja härkäpatsasta. Linnan läheisestä puistosta kuului ankaraa väittelyä ja huutoa. Ennen kuin kukaan porukasta ehti puuttua tilanteeseen selvisi, että kyseessä olikin kesäteatterin esitys. Olipa tahaton sekaannus lähellä.

Ennen nukkumaanmenoa iltaa vietettiin vielä hetki majapaikan terassilla viikonloppua suunnitellen ja aiempia leirireissuja muistellen.

2016-06-30%2020.40.43.jpg

Katariina Guesthouse.

2016-06-30%2020.16.27.jpg

Portaat linnakukkulalle.

2016-06-30%2020.26.32.jpg

Tarvas, painoa noin seitsemän tonnia. Jalustassa mm. Ahtisaaren ja Koiviston nimet lahjoittajina.

2016-06-30%2020.19.33.jpg

Rakveren linna.

Perjantai 1.7.2016

Heräämistä omaan tahtiin, varmaa oli vain se että neljän auton kulkue starttaa kohti leiripaikkaa kahdeltatoista. Tai puoli seitsemältä. Tai jotain siltä väliltä. Aamiainen oli hyvää perustasoa, puuro oli erityisen maukasta. Vastapäisessä rautakaupassa käytiin vielä ennen lähtöä ihastelemassa isohkoja kiinto-lenkkiavaimia. Erästä jäsentä ei päästetty liikkeeseen, muuten olisi päältäajettava leikkuri saattanut tarttua matkaan.

Rauhallisesti ajeltiin kahdessa erässä pitkin virolaisia maalaisteitä kohti Mustveen kaupunkia, jossa suoritettaisiin ruokatarvikkeiden hankintaa. Autokuntien välinen radioyhteys blokkautui etäisyyden takia, mutta autokaksikon väliset yhteydet toimi ok.

Leiripaikka löytyi kahden navigaattorin opastamana tällä kertaa vaivatta, viimeiset mutkat ajettiin CQES-opasteiden avittamana. Leirimaksut (vieraat 20 eur, jäsenet 15 eur) suoritettiin ja vastikkeeksi saatiin rannenauha, viiri ja soppakuponki. Yhden vaihdon taktiikalla paikka löytyi komean mäntyrivistön viereltä. Oletus (ja myöhemmin osoittautui todeksi) oli, että siinä kohtaa olisi hieman niukemmin öttiäisiä kuin kuusiaidan vieressä. Lisäksi tukevat männyt palvelivat antennilankojen ja erilaisten suojamuovien kiinnityspisteinä. Seurustelutelttue rakentui kahdesta 3x3m ja yhdestä 3x5m pop-up telttakatoksesta. Katosten alle mahtui myös kaksi nukkumatelttaa, joista toiseen ei ihan mahtunut tuliterä kenttäpunkka.

Telttakylän pystytyksen ohessa, aikana ja jälkeen puiden väliin ja telttakatosken tolppiin rakentui erilaisia antenniviritelmiä radioasemia varten. Itse tulin pitäneeksi tämän vuoden HF-yhteydet, vasta-asemana mm. Antti (OH5TB). Kiitokset näistä. Kun oma perusleiri oli valmis, ehdimme tutustumaan alueeseen ja tuttuihin kasvoihin aiemmilta vuosilta. Saunakin löytyi ja sinne suunnistimme hyvissä ajoin ja useaan kertaan. Vesi oli vilvoittavaa mutta ranta oli hieman kivinen. Uskaliaimmat kävivät kuitenkin polskimassa.

Ilta meni vanhojen ja uusien tuttujen kanssa turinoidessa, nukkumista suoritettiin useissa vuoroissa ja erissä.

2016-07-01%2006.25.54.jpg

Leirilippiksiä.

2016-07-01%2013.45.37.jpg

Perusleiri.

2016-07-01%2021.22.22.jpg

Näkymä saunalta Peips-järvelle.

Lauantai 2.7.2016

Herätys tuli hieman liian myöhään, varmaan kolmen-neljän aikaan olisi saanut upeita valokuvia järven takaa nousevasta auringosta. Komia se oli myöhemminkin katsella. Aamupäivän aikana leirivieraita tuli koko ajan lisää, OH-kutsun omaavia oli kaikkiaan kolmisenkymmentä, leiriläisiä yhteensä noin 230.

Avajaiset pidettiin yhdentoista aikaan, ERAÜ:n puheenjohtaja Jüri (ES5JR) toivotti leirivieraat usealla kielellä tervetulleeksi. Virolaisten amatöörien lisäksi leiriläisiä oli ainakin Suomesta, Latviasta ja Saksasta. Varmaan muualtakin, mutta nämä tulivat mainituiksi. Avajaisten jälkeen oli vuorossa perinteinen palkintojen jakaminen ja pyttyjä oli taas runsaasti tarjolla. Luovutimme Willen kanssa leiri-isännän paidan, jonka vastaanotti järjestävän kerhon puuhamies Tiit (ES5TRA). Selkeästi tykkäsi.

Lähinnä kielimuurin takia varsinainen leiriohjelma luentoineen jäi seuraamatta, mutta jutustelua tehtiin monin paikoin ja usealla kielellä. Suosituimpia olivat englanti ja suomalaisten turisti-eesti. Nälkä oli kuitenkin kielimuurista vapaa ja leirisoppa keräsikin mittavan jonon jakopaikalle. Makua ja runsautta kehuttiin, itellä jäi tällä kerta soppa nauttimatta. Perusleirissämme oli vuorossa täytekakkukahvit. Jonkin sortin perinne muodostunee kohta siitä, että Petri tulee leirille tuliterällä autolla. Kakku oli maittavaa, josta myös kiitokset mainittiin.

Pienellä porukalla tehtiin tutustuminen vuoden 2000-leiripaikalle ja läheiseen Alatskiven linnaan. Leiripaikan ympäristö oli vuosien saatossa muuttunut sen verran paljon että täyttä varmuutta ei tunnistuksesta saatu. Sen sijaan Alatskiven linna löydettiin ja se oli mykistävän hieno. Tänne voisi tulla paremmalla ajalla uudestaan, vaikkapa yöpymään.

Erilaisia pelejä ja leikkimielisiä kilpailuja käytiin leirillä, viimevuotinen köydenvetotappio vaihtui voitoksi. Ei varmaan vähiten sen takia että jättäydyin Suomen joukkueesta pois. Ilta kului saunoen ja jutustellen kunnes pirteimmätkin leiriläiset vaipuivat lepäämään.

2016-07-02%2004.54.35.jpg

Huomenta, kello on jo melkein viisi!

2016-07-02%2011.05.38.jpg

ERAÜ:n puheenjohtaja Jüri (ES5JR) avasi leirin.

2016-07-02%2011.08.53.jpg

Leirilipun nosto.

2016-07-02%2013.05.38.jpg

Sopppajono.

2016-07-02%2013.08.28.jpg

Kirppuja kärristä, kontista ja viltiltä.

2016-07-02%2013.59.23.jpg

Petri (OH2HGL) tarjosi autokakkua.

2016-07-02%2018.24.30.jpg

Mölkyn sukuinen heittopeli.

2016-07-02%2014.44.30.jpg

Alatskiven linna, jossa hotelli ja ravintola.

Sunnuntai 3.7.2016

Kaikki kiva loppuu aikanaan, myös tämäkin leiri. Herätys tarjoiltiin telttamuovin päälle ropisevan sateen muodossa. Tuulta oli sen verran että muovi läpätti oikein kunnolla. Pitkään ei satanut mutta kaikki avopaikoilla ollet vermeet ja kankaiset katokset kastuivat. Inte så kiva. Poudan vallitessa saimme kuitenkin pakata kamppeet autoihin. Perinteisesti oma leiriytymiskohta jätettiin vähintään yhtä siistiksi kuin tullessa. Aamupalaa nautittiin purkamisen yhteydessä.

Purku kävi sen verran ripeästi että ensimmäiset olivat valmiita poistumaan jo kymmenen aikoihin. Arvo (ES2MC) tavattiin ja kiiteltiin taas kerran hienosta leiristä. Ensi kesänä tapaamme ehkä Pärnun suunnalla, tai jossain Länsi-Virossa kuitenkin.

Porukka jakautui laivavuorojen eroavuuksien takia sen verran, että vain osa ehti käydä perinteisellä lounaalla Mäekülä Körtsissä. Noh, ehkäpä sitten seuraavalla kerralla. Itse olen valmis luopumaan joko kuljettajan tai navigoijan tehtävistä, matkalla Tallinnaan onnistuin munimaan ehkä vain kolmesti. Ajallisesti tappiota ei juurikaan tullut, mutta kulkueen autovanhus ei välttämättä tykännyt tietyömaalenkistä. Semminkin kun se oli turha. Sataman liepeille kuitenkin löydettiin ja Kochi Aitin maittavien eväiden jälkeen käväisimme ostamassa erilaisia tuliaisia. Ne kun tuovat selvää(!) säästöä.

Lopuksi maksamaton mainos. Paluumatkalle Helsinkiin kannattaa maksaa hieman ylimääräistä (Viking Linellä 10 eur) ns. paalupaikasta. Auto saatiin laivaan siten, että keularamppi oli alle metrin päässä. Tämä tiesi sitä, että Katajanokalta pääsi pois noin viidessä minuutissa, kun siihen yleensä menee helposti puoli tuntia tai ylikin. Tämä meni suoraan unilaariin, huomenna olisi työpäivä.

Kotimatka ei tarjonnut yllätyksiä, eipä niitä hirveästi olisi jaksanutkaan. Sateessa kastunut telttakin tuli heti torstai-iltana ripustettua kuivumaan. Myöhempi tarkastelu kertokoon, meneekö teltta takaisin pussiin vai roskikseen.

Kiitokset kaikille matkaajille, mukavaa oli. Ensi kesänä uudestaan!

Lisää kuvia: linkki.

ES7AGY:n kuvat: linkki.

73's de OH5KRQ, Esa.