Kun aamukahdeksalta saavuin pelipaikalle, Juha (OH5CW) ja Hannu (OH5FP) olivat jo virittelemässä kaapeleita ja aggregaattia. Tunti kului asemien pystyttämisessä, pelottelusta huolimatta käytimme harjoituksessa lasertulostinta (virtasyöppö). Ongelmitta.

Asemia oli kolme kappaletta: HF -asema (dipoli/G5RV) digille/puheelle + tietokone, 6 m/2 m asema (6 m yagi) Haminaan ja 2 m asema (BigWheel ja 1/4 magneettiantenni) paikallisyhteyksille. Kaikilla oma virtalähde aggregaatin perässä + akkuvarmennus.

Digi-laitteiston audio- ja signaalikaapelit ympyröitiin ferriiteillä, toivottavasti auttavat PTT:n jumiutumiseen.  Jari (OH5GWF) saapui noin yhdeksältä, odotimme harjoituksen alkua viimeisiä viilauksia tehden. OH5AG oli QRV noin klo 9:30. Valmiina oli 80m, 60m ja 2m, asemia odotellessa... Ehdimme nielaista ensimmäiset kahvit ja eväsleivät.

YL-rinkula oli taajuudella 3742 kHz LSB, digiasema 3740 kHz USB odottelemassa. Olisi saattanut hieman olla molemminpuolisia häiriöitä, jos digiä olisi heti ajettu. Rinkula vaikeni noin klo 10:15. Yleisesti  hämmästelimme liikenteen puuttumisesta omalla jaksolla, 3604:ssä kuso näkyi kulkevan koko ajan. Aaktiviteettia löytyi lopulta myös 3740:ssa, mutta signaalin voimakuus oli hyvin vaatimaton. Antennina oli jo keväälläkin käytetty maston kylkeen viritetty 160 m lanka 30 asteen elevaatiossa. Tästä suivaantuneena Hannu ja Juha asensivat kuudessa (!!!) minuutissa G5RV:n, signaali parani yli 10 dB... Omaa yhteysvuoroa odoteltiin aina vaan, klo 11 jälkeen oma yhteydenotto 3740:lla, yhteys tuli ja tiedosto siirtyi "huimalla" 55 bit/s nopeudella. Siirtyi kuitenkin

PTT -jumiutuminen tuntuisi poistuneen ferriittien myötä, hyvä niin. 5 MHz oli meidän kohdalla pettymys: keli oli ok ja asemia näkyvissä, yhteys Ikaalisiin jäi kuitenkin muodostumatta tuntemattomasta syystä. Epäillään pitkää skippiä, kun Lappi kuuluu hyvin. Tauolla Pia loihti pöydän koreaksi (테이블).

Iltapäivän puolella klo 13 saimme yhteyden Haminaan 51.150 FM ja 145.525 FM (6m antennilla) ok, Kouvola ja Iitti olivat myös äänessä, tnx Tuomas (OH5JJL) ja Topias (OH5GEU). Etelä-Kymenlaakson kunnilla on omat yhteyskokeilut ennen pääharjoitusta, eivät olleet nyt mukana.

Ennen pääharjoitusta tutkitaan vielä P-Kymenlaakson muuttamista vertikaalipolarisaatioon, löytynee helpommin antenneja. G5RV purettiin sittenkin pois, tilalle tuli 80 m dipoli samaan syöttöön 60 m dipolin kanssa. Toimii hyvin. Esiharjoituksen jälkeen söimme radiomakkaraa, myös Topias (OH5GEU) saapui Iitistä paikalle (oli jo 80 m dipolin asennuksessa mukana).

Kiitokset kaikille mukana olleille, vajaan neljän viikon kuluttua on se suurin ponnistus!

73's de OH5KRQ, Esa.

1811411.jpg

Digi-asema QRV.

1812443.jpg

Dipolien keskikappaleen sääsuojausta kuumaliimaimella á la OH5KRQ (kuva: OH5GEU).

1811412.jpg

80 m dipolin asennusta, Juha (OH5CW) katolla virittämässä puukko apuvälineenä.