Jokatalvinen Kaakkois-Suomen Vapepa-toimijoiden (piirin valmiuspäällikkö, toimikuntien edustajat, Vapepa-johtajat ja valmiuskouluttajat) tapaaminen järjestettiin lauantaina upeissa tiloissa Tertin kartanossa Mikkelissä, osallistujia oli liki kolmekymmentä. Paikalla oli myös Vapepa-koordinaattori Jari Honkanen SPR:n keskustoimistosta Helsingistä. Radioamatööreistä oli itseni lisäksi Imatralta mukana Tarmo, OH5NSV.

Päivän aikana mm. käytiin läpi viime vuoden hälytykset ja tämän vuoden koulutukset (tulevat AG:n sivuille lähiaikoina), eri alueiden kuulumiset, ajankohtaiset asiat, Vapepan tavoitteet vuoteen 2020 mennessä ja keskusteltiin Vapepan ulkoisesta ja sisäisestä viestinnästä.

Viime vuonna oli Kaakkois-Suomen piirin alueella (Kymenlaakso, Etelä-Karjala ja Etelä-Savo) noin 50 hälytystä, jotka pääosin oli normaaleja etsintöjä, ensihuoltoa ja liikenteenohjausta. Erikoisuutena oli joulun jälkeisten myrskyjen aiheuttamien tuhojen kartoittaminen. Etelä-Savossa yhteensä noin 120 vapaaehtoista oli pelastusviranomaisten pyynnöstä avustamassa sähköyhtiöitä selvittämään paikat, joissa puut olivat kaatuneet sähkölinjan päälle. Työ oli tuloksekasta ja tehokasta, kiitosta tuli niin pelastusviranomaisilta kuin sähköyhtiöistä (artikkeli aiheesta YLE-uutisten sivuilla).

Etsintöjä arvioitaessa korostui jälleen kerran lähietsinnän merkitys. Etenkin laitoksissa henkilökunta ja/tai poliisi tekee lähietsinnän heti tilanteen alussa, mutta tästä huolimatta etsittävä henkilö usein on löytynyt rakennuksen tai alueen sisältä. Joskus hyvinkin erikoisesta paikasta, jopa lukittujen ovien takaa.

Sähkökatkot herättivät keskustelua siitä, miten Vapepa-joukot saadaan liikkeelle jos viestiyhteydet ei toimi. Amatöörit voisivat valita oman kuuntelutaajuuden tätä varten tai kuulostella toistimia, mikäli niissä on akkuvarmennus. Harrasteradioiden (68 MHz) haltijat voisivat kuulostella Pepa-kanavaa. Yhteisesti voitaisiin myös sopia, että tietyt henkilöt (esim. päivystävä Vapepa-johtaja) saapuisi sovittuun kokoontumispaikkaan (esim. poliisilaitos, paloasema, kunnan johtokeskus) tiettyjen kriteerien täyttyessä. Tiettävästi Kymenlaaksossa ei vielä tästä ole mitään sovittu, eli älynystyröitä hieromaan.

Vapepa-koordinaattori Jari Honkanen toi terveiset keskustoimistolta.

Keskustoimisto valmistelee ohjeistusta Vapepa-liiveistä, valmistunee tämän vuoden aikana. Tarkoitus on, että uusien liivien hankinta suoritetaan ohjeistuksen mukaan. Tällä haetaan yhtenäistä ulkoasua kaikille toimijoille valtakunnallisesti.

Suoritettujen tehtävien tilastointia tullaan muuttamaan siten, että myös ns. välillisesti autetut henkilöt saadaan kirjattua. Esimerkiksi myrskytuhojen selvityksessä ei tiettävästi ollut yhtään konkreettisesti autettua henkilöä, mutta useiden tuhansien ihmisten sähkönsaanti nopeutui sen ansiosta.

Vapepan tavoite vuodelle 2020 kiteytyy alla olevan kuvassa. Työtä on paljon, tekijöitä ja koulutusta tarvitaan lisää nykyisten aktiivien ikääntyessä. Mottona on: "Lähimmäisen apuna - viranomaisen tukena".

Vapepan 2020 strategia tiivistettynä.

73's de OH5KRQ, Esa