Hf-radioaseman perustaminen itäisen Suomenlahden saareen? Ajatus on aina kiehtonut radisteja, koska meri elementtinä edesauttaa radiosignaalin kulkua. Tämän totesivat Popov ja kumppanit jo kauan sitten. Nuo yhteyskokeilut ja tositoimet tapahtuivat melkeinpä samoilla vesillä kuin toteuttamamme elokuinen reissu Pyhtään Kaunissaareen.
Mietiskelimme aiemmin kesällä mikä olisi se kansainvälinen radioamatöörien ei-kilpailullinen aktiviteetti, joka saisi meidät radioamatöörit ulkoilemaan ja retkeilemään. Kalenterista löytyi vuosittain elokuussa järjestettävä International Lighthouse- ja Lightship Weekend (ILLW) so. kansainvälinen majakka- ja majakkalaivaviikonloppu.
ILLW-tapahtuma tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että perustetaan etukäteen sovittuna viikonloppuna radioamatööriasema rekisteröidylle majakalle/majakkalaivalle tai kohtuullisen lähelle sellaista ja pidetään yhteyksiä tapahtumaan osallistuvien muiden vastaavien asemien tai muiden yhteydenpitoon halukkaiden radioamatööriasemien kanssa.
Tapahtuma sai alkunsa englantilaisten radioamatöörien aloittamana 90-luvulla ja on kasvanut mukavankokoiseksi n. 500 majakka-aseman tapahtumaksi. Näitä erilaisilla loistoilla ym. tuikuilla operoivia radioasemia oli mukana n. 50 valtiossa ympäri maailmaa.
Ei pitäisi viestimiestenkään lähteä merta edemmäs kalaan tai radioyhteyksiä pitämään! Hailuoto, Kallo, Märket ym. ovat varmasti hienoja paikkoja, mutta Pyhtään Kaunissaari on meitä kymiläisiä lähellä: sinne on hyvät yhteydet, hyvät palvelut ja paikka on rauhallinen ja kaunis. Tämän totuuden myös mikrofoniin kailotimme; ”Täällä OI5AY Pyhtään Kaunissaari, se oikea Kaunissaari, se Junnun Kaunissaari”.
Radiotunnuksena käytimme perinteikkään Laskuvärjojääkärikoulun radiokerhon kutsutunnusta OI5AY, olihan asemamiehistöstä joka toisella kytköksiä Uttiin; Markku työskenteli aikanaan lentohommissa Utissa.
Pienillä radiotehoilla ja vaatimattomilla lanka-antenneilla (vrt. sissiradio) pakotimme 274 vasta-asemaa saamaan selvää englannistamme tai virheettömästä sähkötyksestämme. Taisi tulla lokikirjoihin parinkymmenen eri valtion tunnukset kirjattua. Suomalaisia kollegoja oli äänessä muutamalla isommalla majakalla. Lylyn viestivarikon kerhon OI3V:n signaali ampusi ionosfääreihin Salgrundin majakalta ja olihan niitä muitakin, vaan lähiyhteydet ovat niitä vaikeimpia hf-taajuuksilla, tämä tuli taas todettua.
OH-kuittaajia oli kuitenkin kiitettävästi. Mieleenpainuva oli yhteys Porin suuntaan; nyt jo aikamiesamatööri oli 10-vuotiaana ollut vaarinsa hinaajan ruorissa puunhakureissulla Kaunissaaresta Poriin.
Viikonloppua emme tuhlanneet pelkästään hiplaamalla radioita vaan PYÖRÄILIMME saarta ristiin rastiin. Tulosataman ja radioasemamme välimatka oli nelisen kilometriä, joten kilometrejä karttui. Suosittelen tavallisen polkupyörän ottamista saarireissulle, fillarinkuljetus ”tuuripaatilla” sisältyy henkilölipun hintaan. Saaren mökkikylän yrittäjä kuljetti pakettiautolla asema- ja majoitusvarusteemme.
Saaressa ei saa käydä, ellei käy majalla nauttimassa lohikeittoa ja saaristolaislimppua. Myöskin meressä kastautuminen on pakollista. Ei merivesi lämmintä ollut, mutta majoittajan rantasauna teki suorituksen mahdolliseksi.
Vaikuttavin kokemus viikonloppuna ei ollut öisen kaukoaseman signaalin sieppaus, vaan hiljainen mietiskelyhetkemme saaren hautausmaalla. Oikeasti vaikuttavaa. Menneet saarelaissukupolvet ja -ajat olivat siinä aidalla istujalla oman mielikuvituksen kurssilla.
Kirjoittaja: Jari Myntti, OH5ZN
Kuvat: Markku Koponen, OH8VQ
OI5AY QRV @ Kaunissaari.