Hannun (OH5FP) ja Jarin (OH5GWF) kanssa kävimme kakkosten vieraina Vantaan Radioamatöörit ry:n (OH2AAV) kerhotiloissa kuuntelemassa ajatuksia ja suunnitelmia siitä, mitä muuta kuin tangentin painamista amatöörit voisivat tarjota Vapepan käyttöön. Paikalle kokoontui kolmisenkymmentä henkilöä, jotka lähes kaikki olivat aktiiveja Vapepassa.

Kerhon puheenjohtaja Jukka (OH2MRS) toivotti kaikki tervetulleeksi. Kauto (OH2LFM) piti kattavan alustuksen käsiteltävistä asioista ja kertoi kuinka jo useamman vuoden ajan on tällainen tapaaminen ollut vireillä, mutta aina se jostakin syystä oli jäänyt pitämättä.

Riku (OH2RK) ja Jouni (OH2JIU) esittelivät Rikun tekemää VIHA Viestin hallintajärjestelmää, josta olimme saaneet ensi maistiaisia Taipalsaarella Vapepan harjoituksessa viime lokakuussa. Esityksessä käytiin läpi VIHA:n kehitys alkuajoista nykyiseen versioon, joka voi olla suurena apuna esim. kadonneen etsinnässä.

VIHA on johtopaikan työkalu, jolla mm. voidaan seurata tapahtuman kokonaistilannetta, ryhmien kokonpanoja ja kalustoja, eri toimijoiden sijoitusta jne. Parhaimmillaan järjestelmä toimii verkon kautta liitettyjen koneiden avulla, jolloin useasta paikasta pääsee tarkkailemaan tapahtuman tilannetta. Mikäli palvelin on internet-yhteydessä, tilannetta voi seurata lähes mistä tahansa. Järjestelmällä olisi periaatteessa mahdollista toteuttaa jopa ryhmien muodostukset, tulo/poistumiskirjaukset ja tapahtumapäiväkirja kokonaan ilman paperia. Mitenköhän varmuuskopiot ja UPS-sähköt ja muu... Kuulostaa mielenkiintoiselta ja vaatii lähempää tutustumista ajan kanssa.

Jani (OH2JCQ) esitteli kehittämäänsä SARMC -järjestelmää, joka on www-pohjainen järjestelmä Vapepa-ryhmien hälyttämiseen. Järjestelmä lähettää valituille ryhmille (ennalta valitut henkilöt ryhmissä) hälytyksen alkutiedot tekstiviestinä, jonka vastaanottaja kuittaa sen mukaan pääseekö osallistumaan vai ei. Jos kuittaa tulevansa mukaan, järjestelmä lähettää uuden viestin, jossa on tarkempia tietoja tehtävästä, kuten esim. kokoontumispaikka, kadonneen tuntomerkkejä jne.

Järjestelmä on nopea ja tehokas, muutamassa sekunnissa tieto esim. etsinnästä tavoittaa tarvittaessa useita kymmeniä. Se osaa jopa soittaa äänipuhelun, jos tekstiviestiin ei ole tullut kuittausta. Hälytyksen voi tehdä myös tekstiviestillä, mutta www-käyttöliittymän operointi onnistuu helposti myös puhelimen selaimella.

Pepa-VHF -radioistakin puhuttiin, mm. ajoneuvoasemia on tarjolla kerhoille. Pitää selvittää tarkemmin. Lisäkanavien ja toistinasemien käytöstä on ollut puhetta SPR:n keskustoimistoa ja viranomaisia myöden, mutta vielä ei ole mitään konkreettista tapahtunut. Keskusteluissa tuotiin esille myös CE-hyväksytyt 68 ja 164 radiot Kiinasta, jotka herättivät kohoavaa kiinnostusta osassa yleisöä.

APRS:n eri hyödyntämismahdollisuuksista keskusteltiin myös, itselle uutena (tai kertauksena, kuinka vaan...) tuli tieto siitä että 68:a voi käyttää APRS:n radiotienä. Tällöin esim. APRS-lähettimellä varustetussa autossa ei tarvitsisi olla amatööriä mukana.

Virve-radioita on pääkaupunkiseudulla paikoitellen runsaastikin, ongelmana on lähinnä koulutettujen käyttäjien ja käytön puute. Koulutuksesta keskusteltiin ja selvä tarve siihen on.

Vielä ennen poistumista kantautui korviin alustava päätös seuraavasta tapaamisesta toukokuun alkupuolella. Kiitos kun saimme käydä, ehkäpä viitosissakin olisi tarvetta kokoontua viestitoiminnassa mukana olevien kesken.

Paluumatkalla kuuntelimme SRAL:n kyselytunnin nettitallennetta, jossa mm. ilmoitettiin liiton kevätkokous pidettävän 6.6.2009. Tuliskohan ne AG:n leirille, jos pyytäisi... Kieli ulkona.

73's de OH5KRQ, Esa

 

Riku (OH2RK) esittelee Viestin hallintajärjestelmää.

Yleisö seuraa herkeämättä menossa olevaa esitystä.

Kauto (OH2LFM) testaa 164 MHz Pepa-VHF -ajoneuvoradiota, Olavi (OH2KFB) tarkkailee.