2014 kesäleiri pidettiin Toorakun leirintäalueella Haapsalun lähellä Viron länsirannikolla. Tähän mennessä olleista leirireissuista kenties suurimmalla porukalla oltiin nyt liikkeellä, torstaina Haapsalussa yövyttäessä seurueessa oli 11 henkilöä ja perjantaina leirille tuli vielä kolme lisää. Kulkueessa oli kaikkiaan mukana neljä henkilöautoa ja kaksi moottoripyörää, tosin aikatauluista johtuen missään vaiheessa ei koko letkan voimin samaan aikaan liikuttu. Omassa autossa oli neljä henkeä ja varusteet, takaikkunasta ei juuri ulos nähnyt...

To 26.6.2014

Haapsaluun pääsimme vaiherikkaan menomatkan myötä, mm. allekirjoittaneen navigointitaitojen takia koimme ennennäkemättömiä kohteita Tallinnassa. Perillä odotti yhdistetty hostelli-keilauspaikka Vanalinna Bowling, johon majoituimme ja siistiytymisen jälkeen suuntasimme iltapalalle. Keskikesän ajankohdasta huolimatta sen enempää turisteja kuin paikallisiakaan ei juuri näkynyt. Valinnan kohteeksi osui Restoran Kärme Küülik, joka olikin oiva valinta. Suurin osa seurueesta tilasi pizzat (itelle osui maittava kani-mozzarella), myös liharuokia kokeiltiin ja kaikki maistuviksi todettiin. No, uuniperunat kävi keittiössä mutta se ei niiden tilannetta varsinaisesti parantanut. Muuten ok!

2014-06-26%2015.51.05-normal.jpg

Huilitauko hostellin aulassa.

2014-06-26%2018.46.35-normal.jpg

Restoran Kärme Küülik (Nopea Kani)

2014-06-26%2017.34.09-normal.jpg

Kanipizza. Nam!

Ruokailun jälkeen suoritimme pienen kävelylenkin jonka jälkeen päädyimme Karja-kadun toiselle puolelle sijaitsevaan sangen viehättävästi sisutettuun Talumehe kõrts -ravintolaan. Siellä istuimme suunnitellen mm. alkavaa leiriviikonloppua. Samaan paikkaan tulisimme aamiaiselle, kun se ei majoittumishintaan (20 €/hlö) sisälly. No, vitosella saisi teetä, puuroa ja runsaan munakkaan eli hinnan kiroissa ei olla. Osa porukasta siirtyi nukkumaan majoitustilan yläkerran aulassa pidetyn saksan kielen kertauskurssin jälkeen, sitkeimmät keilasivat vielä alhaalla pilkkuun saakka.

2014-06-26%2018.51.59-normal.jpg

Iltalenkillä Haapsalun Pienen lahden rannalla.

2014-06-26%2019.35.55-normal.jpg

Talumehe Kõrtsin leikkinurkkaus. Koko laitos oli sisältä päällystetty kuorineen sahatuilla koivulaudoilla. Aika jännä.

Pe 27.6.2014

Aamu koitti aurinkoisena ja naapurikahvilassa nautittujen maittavien ja edullisten aamiaisen jälkeen suuntasimme kaupan kautta kohti leirialuetta. Kohdetta lähestyessämme totesimme hyväksyvästi, että leiriopasteet olivat miellyttävästi suuremmat kuin esim. vuonna 2003. Perille olisi mainiosti osannut ilman karttaa tai navigaattoria. Portille noin klo 11 tullessamme arvuuttelimme saapumisnumeroa. Ensimmäiselle tuli 21, eli aika alkuvaiheessa olimme taas liikkeellä. 20 euron leirimaksulla sai sisäänpääsyn lisäksi hienon viirin ja soppakupongin lauantaiksi. Maksun merkiksi ranteeseen sai samanlaisen nauhan kuin esim. huvipuistoissa. Mihinkähän laitteisiin tällä pääsee?

Hätäisimmät kerkesivät pystyttää omat majoitustelttansa ennen kuin Ari (OH5VA) ehti paikalle. Hänellä oli omien tavaroidensa lisäksi mukana isommat telttakatokset. Oma leiri saatiin pystyyn ja pääsimme kiertelemään aluetta ja tutustumaan muihin leiriläisiin. Paitsi Arto (OH2JI), joka alkoi rakentaa Moxon-vertikaalia 20 metrille. Siitä tuli paitsi hieno ja toimiva, myös muiden leiriläisten kiinnostuksen kohde. Arto kykeni sujuvasti usealla kielellä esittelemään antennin ja pienellä jälkipolttimella varustetun Juma-asemansa.

2014-06-27%2012.38.03-normal.jpg

Meidän leiri.

2014-06-27%2012.38.18-normal.jpg

Lippu vielä alhaalla odottamassa huomisia avajaisia.

2014-06-27%2013.53.11-normal.jpg

Arto (OH2JI) workkii Jumalla 20 metrillä jenkkeihin.

2014-06-27%2014.38.21-normal.jpg

Vertikaali-Moxon, made by Arto (OH2JI).

Jälkijoukko saapui tuoden mukanaan seurueen leiripaidat, jenkkakoneet ja perinteisen musiikkivalikoiman lisäksi myös jääkuutioita(!!!) omiin avajaisjuomiimme. Atomimiilu (design Ari, OH5VA) kuumeni ensimmäisen kerran tarjoten korvennusta makkaroille, pihveille ja lisukkeille. Näiden jälkeen olikin hyvä siirtyä pienen reippailun myötä naapurissa olevan majapaikan saunaan. Luvassa olisi myös minikokoinen allas. Perillä ilmeni että saunan lämmitys oli vielä menossa, mutta leppoisan isännän juttuja kuunnellessa ja Arin Hilla-koiraa rapsuttaessa aika meni mukavasti. Pienenä miinuksena mainittakoon, että lämmin vesi loppui viimeisiltä. Altaan vesi oli hyvinkin piristävää...

2014-06-27%2018.33.12-normal.jpg

Perinteiset leirisaikat...

2014-06-27%2019.48.12-normal.jpg

Saunan lämpiämisen odottelua.

Saunareissun päätteeksi olikin yllättäen alkanut taas hiukoa, eli grilli kuumaksi ja kylmälaukuista tavaraa ritilälle. Ilta meni istuskellessa, jutellessa, musiikkia kuunnellessa ja muita leiriläisiä tavatessa. Myös paikallinen FM-leiriradio oli aloittanut perinteisen lähetyksensä. Sitkeimmät kukkujat löivät pään tyynyyn lauantain puolella. Päivä oli ollut lämmin ja paikoin suorastaan kuuma, mutta yö olisi viileä eli lujasti vaatetta päälle ennen maate menoa. Yksi sun toinen heräsi silti lisäämään vaatetusta yön aikana, lämpötila kävi ilmeisesti aika lähellä nollaa...

La 28.6.2014

Aamupalaa nautittiin kylmän yön jälkeen kauniissa säässä omaan tahtiin ja oman maun mukaan. Kuumat juomat olivat suosittuja. Ennen klo 11 olevia avajaisia ehti kertaalleen kiertää myynnissä olevat kirput ja mm. kolme teleskooppimastoa tarttui seurueen jäsenten matkaan. Vähintään yhtä kuulemma koestettaisiin jo tänään.

Ennen avajaisia seurueemme pukeutui leiripaitoihin, jotka Wille (OH5LEP) oli suunnitellut. Suurimpana erona aiempiin oli luettelo käydyistä leireistä paidan selkäpuolella. Alkuillasta se johti hauskaan sattumukseen mutta siitä lisää myöhemmin. Eri syistä johtuen kenelläkään ei ollut täyttä 16 leirin sarjaa, Wille ja Hannu (OH5FP) ovat lähimpänä 15 leirin kokemuksellaan. Avajaisissa paidat kiinnittivät sopivasti huomiota.

Leirin avajaissanat puhui ERAÜ:n varapuheenjohtaja Arvo (ES2MC) ja toivotti tulijat tervetulleeksi 51. leirille. Puheen piti myös puheenjohtaja Jüri (ES2JR), sekä viroksi että englanniksi. Jüri huomioi myös naapurimaista tulleet vieraat. Merkillepantavaa oli, että perjantaina suomalaisia oli leirillä enemmän kuin virolaisia. Samalla pidettiin myös vaikuttavan oloinen hiljainen hetki lähettimensä lopullisesti sammuttaneiden muistoksi. Avajaisten yhteydessä jaettin valtava määrä pokaaleja ja mitaleja eri kilpailuissa menestyneille.

2014-06-28%2013.40.28-normal.jpg

Ruokalepo.

2014-06-28%2013.40.39-normal.jpg

Ari (OH5VA) testaa mastohankintaa ja juuri värkättyä HF-dipolia. Toimii!

Avajaisten jälkeen oli hieman taukoa ennen perinteistä leirisoppaa, joka tällä(kin) kertaa koostui makkarasta, lihasta ja vihanneksista. Päälle reilu loraus smetanaa ja kylkeen makeaa ruisleipää. Kyllä tällä taas tovin jaksaa. Iltapäivän aikana jo eilen nähty erikoinen radio-ohjattava helikopteri pörräsi leirialueen päällä. Ollen varsinainen leiriohjelma pääosin suunnattu Viron kieltä taitaville, keskityimme enemmin jutusteluun, rentoon ajanviettoon ja leiriläisten tapaamiseen.

Myös tänään saunottaisiin, lähtötiedoista poiketen myös leirialueella oli saunaa tarjolla. No, kerrankos näitä nyt sattuu. Omaa porukkaa oli sen verran runsaasti, että kahdenkin kuumion tilat saatiin tehokkaasti täytettyä. Puhdistavan rituaalin päätteeksi olin ensimmäisten joukossa siirtymässä Jounin (OH2JIU) kanssa takaisin oman leirimme suuntaan, kun päälavan edustalla oli juuri alkamassa tietokilpailu. Siihen kaivattiin kovasti myös OH-joukkuetta. Ei auttanut vetoaminen kielimuuriin vaan meidät ohjattiin Toivon (ES2RR) pöytään istumaan. Toivo puhui erinomaista Suomea ja lupasi toimia tulkkina ja joukkueen kapteenina. Samaan pöytään tuli vielä Vesa (OH4EA) ja Tanja (OH4TK) ja joukkue oli täynnä. Kaikkiaan joukkeita taisi olla viisi.

Kysymyksiä oli todella paljon, ne koskivat enimmäkseen eestiläisiä radioamatööriasioita mutta myös maantietoa, ja radio- ja putkituntemusta sekä CW-vastaanottotaitoa. Yhdessä kysymyksessä tiedusteltiin, missä on pidetty viisi viimeisintä leiriä. Kilpa-alueella oli kolme seurueemme jäsentä, joiden T-paidoissa leirilista komeili... Yleistä hilpeyttä aiheutti juontaja/tuomarin kommentti, jonka mukaan seuraavalla leirillä kaikki OH-vieraat saavat kulkea paidatta.

Kilpailu päättyi ja leiriläiset päästettiin omiin touhuihin odottelemaan pistelaskua ja tanssibändin soiton aloitusta. Meillähän se tarkoitti taas grillausta. Mm. armenialaisittain maustetut possunpalat kera pannulla pelästetyn hapankaalin olivat sangen maukkaita. Jälkiruoaksi oli mm. Akin (OH3JGV) grillaamia suklaapäällysteisiä banaaneja. Telttaleireily ei välttämättä tarkoita pidättäytymistä maittavista aterioista...

Leirikokon sytyttäminen osoittautui parin päivän poudasta huolimatta yllättävän työlääksi, mutta lähti kuitenkin palamaan kun monelta kulmalta sai alkuliekkiä. Ilmeisesti hieman käytettiin myös sytytysnestettä. Tuhkaa kulkeutui ilmavirran mukana sangen etäälle.

2014-06-28%2018.18.43-normal.jpg

OH/ES-tietokilpailujoukkue.

2014-06-28%2022.06.30-normal.jpg

Leirikokko.

Tietokilpailun tulosten ilmoittaminen aloitettiin loppupäästä, meidän joukkue oli hienosti kolmas! Se tosin oli pitkälti Toivon ansiota. CW-kopituksessa kaikki kutsut oli oikein, vain yksi DXCC-maatunnus oli väärin. Hyvä Toivo ja Vesa! Palkinnoksi saadun prosecco-pullon nautimme OH-leiriväen kesken, Toivo antoi kohteliaasti tähän mahdollisuuden. Ari tuplasi tarjottavat koska nauttijoita oli runsaasti. Samoihin aikohin oli soittokin jo alkanut ja tanssijat valtasivat "parketin"

Koska aamulla olisi varhainen herätys, siirryin suht ajoissa yöpuulle. Lähellä jatkuva soitto ei kuitenkaan liian syviä unia mahdollistanut, joten korvat täyteen paperitolloja. Ennustettu vesisade alkoi pari tuntia myöhässä eli ennen neljää. Sitten sitä riittikin, kuin myös unta torjuvaa ropinaa. Itse asiassa vettä tuli sen verran runsaasti, että kirjoitushetkellä maanantai-iltanakaan se ei kunnolla ole tauonnut.

Su 29.6.2014

Teltat purettiin ja pakattiin sateessa, osittain katosten suojassa. Aamiaiset vielä ja sitten porrastetusti kohti Tallinnaa ja Suomea. Myöhäisimmällä lautalla tulevat ehtsivät vielä käydä maisemia katsomassa ja suunnistipa yksi autokunta kohti Latviaakin.

Pääväylän remontin takia kulku kaupunkiin oli ohjattu itäkautta, tämä teetti pikkuisen lenkin. Taas tuli uusia maisemia, kun mennessä kuljimme hiukka vahingossa enemmän lännen puolelta. Satamassa olimme sangen ajoissa, joten kävimme vielä hieman kaupassa. Auto oli kyllä jo melkoisen täynnä mutta jotain pientä saimme vielä mukaan. Suunnilleen näihin aikoihin tuli tieto, että seuraava leiri olisi mahdollisesti Võrun suunnalla etelässä. Samoilla kulmilla oltiin 2005 Ähijärvellä. Jäämme odottamaan vahvistusta.

Laivamatkan jälkeen luvassa oli vielä ajomatka Kouvolaan. Takapenkillä uinailtiin ja matka taittui melko hiljaisissa tunnelmissa. Tulevan viikonlopun SRAL:n leiri ei juuri tuolla hetkellä houkutellut, ans kattoo miten tilanne mahdollisesti muuttuu kun saa hieman levätä.

Kiitokset koko porukalle hienosta reissusta, ensi kesänä taas mennään!

ERAÜ:n kuvagallerialinkki tässä, josta tekstissäkin pari linkkiä.

Esa, OH5KRQ