Tervehdys.

Palaverissa käyty, ohessa muistikuvia käsitellyistä aiheista. Saattavat sisältää virheitä, joten suhtautuminen sen mukaan.

73's de OH5KRQ, Esa


5-piirin palaverin muistoja

Loma-ja kokoushotelli Marjola, Lappeenranta

Mukana ainakin kerhot: OH5AA, OH5AB, OH5AD, OH5AG, OH5AI + SRAL toiminnanjohtaja.

Kokouksen kulku

 

1. Kokouksen avaus

Heikki Launis, OH5XO, avasi kokouksen n. klo 13:30.

 

2. Kokouksen järjestäytyminen

OH5XO kokouksen pj, OH5NZ sihteeri

 

3. Läsnäolijoiden toteaminen

Listaan kerättiin nimet.

 

4. Kokouksen työjärjestys

Hyväksyttiin, nro 5 siirrettiin viimeiseksi.

 

5. SRAL:n puheenvuoro

Siirrettiin loppuun.

 

6. Piiriohjaajan puheenvuoro

OH5VM pitää piiriohjaajan tointa tarpeettomana, mutta sitä ei tarvitse lopettaa jos esim. SRAL:lta tulee tehtäviä.

 

7. VAPEPA-ohjaajan puheenvuoro

Turva 2008 -harjoitus työllisti Vapepan väkeä. Etsintöjä ja hälytyksiä oli 5-piirin alueella muutamia. Uusi puheohje Vapepan viestikursseilla otettu käyttöön.

 

8. Kerhojen toiminnan esittely


OH5AA Kotka (OH5VM)

Jäsenmäärä hieman alle 50, on pysynyt samana. Rekrytointia kaivataan. Kerhoilla käy 6-14 hlö. Ei teemailtoja. QST -lehti tulee, aktiivikäytössä. Kerhoillat on joka tiistai. Kerhoasema on kovassa käytössä. Ei kesätaukoa. Ei kesäleiriä eikä Vapepa-toimintaa. ( kerhon jäseniä Turva –harjoituksessa: Kotka ja Pyhtää). Olivat tyytyväisiä harjoitukseen, jatkossa valmiita tulemaan mukaan. OH5AA 60 v 12/2008, isohko tapahtuma. Pakettiradiota ylläpidetään pienimuotoisesti edelleen, harkitaan muuntoa APRS -käyttöön.

 

OH5AB Lappeenranta (OH5XO, OH5SC)

Jäseniä 64, suunta on alaspäin. Kerhoillat maanantaisin. Kerhotilan vuokra 95 eur/kk, jäsenmaksu 30/20 eur. Kaupungilta 1000 eur avustusta tänä vuonna. Syyssauna OH5SC:n mökillä tulossa. RA-tutkintoja 2 kpl, molemmat läpi. Kerhon radioaseman käyttö on vähäistä. APRS-käyttäjiä aktiivisesti 3 hlö. Turvan digiasema siirretään kerholle lähiviikkoina. Kerholla on sponsoroitu laajakaistayhteys käytössä, mm. APRS I-gate sen perässä. Muutama ulkomainen lehti tulee kerholle.

 

OH5AD Hamina (OH5VG)

Jäsenmäärä n.60, ei muutoksia. Kokous oli helmikuussa, uusi hallitus. Kari -5TS pj. Kesäleiri Kuorsalossa. Elokuussa kerholaisia oli mukana majakkatapahtumassa Tervasaaresta. Turva 2008 Etelä-Kymenlaakson solunjohtoasema + Miehikkälä ja Virolahti. APRS -asemien valmistelut ja ylläpito. Kerhon HF-aseman etäkäyttö suunnitteilla. Kerhoillat pidetään Kokkokallion luolassa tiistaisin, mm. vanhaa VRFK-radiota kunnostettu. Salpalinjalla äänessä perinneradiotapahtumassa lainalaitteilla, 20 yhteyttä ongelmien kera. OH5JCA pyysi mukaan 5-piirin bulletiiniin.

 

OH5AE Elimäki (OH5KRQ) vuosi 2007

Kerhon puheenjohtajana oli Hannu Sjö, OH2MFR. Kerho kokoontui kerran kuukaudessa, ensimmäisenä lauantaina. 43 jäsentä, 10 nuorisojäsentä. Ei Vapepa-toimintaa. Pakettiradiolaitteet on poistettu käytöstä. Loviisan toistimien ylläpito: 2 m koekäytössä Elimäellä, 70 cm pois käytöstä

Pertti OH5TQ ja Antti OH5ZB aktivoivat kerhoa eri kilpailuissa, myös perinneradiotapahtumaan osallistuttu kerhoasemalta. Viitosten syysottelun järjestelyt 2007.

 

OH5AG Kouvola (OH5KRQ)

pj Juha Vanhatalo, OH5CW. N. 90 jäsentä, jäsenmaksu 15/5 eur. Tilat edelleen kaupungilta vanhassa nuorisotalossa, ei vuokraa. Avustus 200 eur. Kerhoa 2 krt/kk (su). Verkkosivut on uusittu. Turva –harjoituksen esivalmisteluja ja –harjoituksia useita kertoja kevään ja kesän aikana. Vapepan viestikurssilla kaksi kerholaista, 4-6 hlö aktiivisia Vapepassa.

APRS –digipeater laitettu Vuohivuorelle OH5LIZ:n tiloihin. Perinteikäs kesäleiri 06/2008 Kekäleniemessä, lähes 40 kävijää. Mm. Turva-info, peditio, majakkaprojekti ja MPKY-toiminnan esittelyä. Giga-testiä seurattiin Jaalan Soimakalliolla by OH5IY. Turva 2008 –pääharjoitus 6.9.2008. Viitosten syysottelu 11.-12.10.2008. Syyskokous on marraskuussa, pikkujoulut joulukuun alussa. Kerhon radioita on jäsenten käytössä eri kilpailuissa.

 

OH5AI Imatra (OH5NU)

Jäsenmäärä hieman laskussa, 25 jäsentä. Kerhotila vuokralla TDG Songilta, n. 200 eur/vuosi. 2-6 hlö kerhoilloissa. Pari etsintää, hyvin meni. Kerhoasema on käytössä mm. kerhoiltojen aikana. Tarmo OH5NSV hoitaa APRS -laitteita, uusia tulossa.

 

OH5K Kouvola (OH5KRQ)

RA-kurssi 5.10.2008 alkaen. Putkiradiomuseon esittelyä. Pekka OH4QN ottaa vastaan tutkintoja.

 

OH5LIZ Kuusankoski (OH5KRQ)

Puheenjohtajana Kari Syrjänen, OH5YW. Saunomista suoritetaan silloin tällöin parissa paikassa, majakoidenkuuntelua ohessa. Pienimuotoisia majakankuunteluretkiä n. 5-6 krt/vuodessa.

 

OH5X Kouvola (OH5KRQ)

APRS –toiminnan edistäminen mm. laiterakentelulla ja pienimuotoisella myynnillä.

 

9. Viitosten syysottelun ja yhteispalaverivuorojen tarkistus

 

5-syysottelun järjestelyt

2009              5AA

2010              5AB

2011              5AD

2012              5AE

2013              5AG

 

5-piirin palaverijärjestelyt

2009              5AD

2010              5AE

2011              5AG

2012              5AI

2013              5AA

2014              5AB


10. Kerhojen havainnot TURVA 2008 harjoituksesta


Harjoituksesta tiedottaminen oli jälkijunassa monin paikoin. Nettisivut ovat huonot, paljon asioita jäi piiloon. Mm. 10.8 esiharjoitus oli jossain tekstin seassa. Etelä-Karjalassa lähes kaikki radioasemat olivat palolaitosten yhteydessä, pelastuslaitoksen edustajat hyvin kiinnostuneita verkon käytöstä tositilanteessa. Vasteaika on lyhyt tositilanteessa (E-Karjala). Vanhoja paloradioverkon antenneja hyödynnettiin harjoituksessa.

Kotkassa ja Pyhtäällä pelastuslaitoksilla ei oltu tietoisia harjoituksesta, ei myöskään Lappeenrannassa. Digi-ohjelmaan toivotaan kehittämistä mm. lokin ja tiedostojen pakkaamisen muodossa. Paperibyrokratia vieroksuttaa edelleen. Itse harjoitus ja sen aihe koettiin mielekkääksi. Harjoituksen loppuraportti laaditaan ja julkaistaan, kunhan kaikilta alueilta on dokumentit ja kommentit toimitettu harjoituksen järjestäjille.

 

11. APRS-verkon tilanne 5-piirissä


Imatralla I-gate, Luumäelle tulossa. Keskustelua päällekkäisten digi-piitteriasemien rakentamisen välttämiseksi 5-piirin alueella, kun uusia sijoituspaikkoja suunnitellaan. Keskusteltiin myös siitä, pitäisikö perustaa liiton alainen toimikunta jossa on koordinaattori (vrt. toistinasemat ja majakat) ja joka pitää APRS -asioita yllä ja kehittää järjestelmää edelleen. Vipuseen mahdollisesti artikkeli aiheesta ja mm. pakettiradiolupien muuttamisesta aprs-käyttöön.

 

12. Muut asiat


Jukka OH2BR kertoi seuraavaa eläkkeelle jäännistään:


Jukka alkaa liiton projektipäälliköksi 1.1.2009, päätoimenkuva jäsenhankinta ja nuorison aktivointi mm. seuraavasti:

- harrastuksen esittely ja markkinointi mm. kouluissa ja messuilla

- koulutuksen suunnittelu ja toteutus leirikouluissa ja mahdollisissa alueellisissa leirikouluissa, sis. materiaalisuunnittelu ja -toteutus

- markkinointiin ja koulutukseen liittyvä yhteistyö kerhojen kanssa

- tutkintojen kysymyspankkien uudistamisen koordinointi

- liiton varainhankinta nuorisotyön kehittämiseen

 

Kerhoille pitäisi saada ns. nuorisotyövastaava, joka ottaisi hoitaakseen yhteydenpidon koulujen kanssa. Yhteydenpito kouluihin helmi-maaliskuussa, jotta keväällä voi pitää esittelyn. Keväällä tehty yhteydenotto voisi poikia esittelyä alkusyksyllä.

 

Toukokuussa Jukka, Kille ja Ritva kävivät Helsingissä parissa koulussa esittelemässä sähkötystä (kiinnostuksen herättäjä) ja radioamatööritoimintaa n. 11-13 -vuotiaille. Lapsilla pitää olla paljon tekemistä, ei vain kuuntelemista. Esim. sähkötyssummerin käyttö ja yhteydenpito käsiradiolla on sopivia ensimmäisen kerran kokeiluja.

 

Vastuukysymykset leirikouluissa: Liiton vakuutus kattaa mm. tapaturmat liiton järjestämissä tilaisuuksissa, joita myös alueelliset leirikoulut olisivat. Paikallisia kerhoja ja henkilöitä tarvitaan yhteydenpidossa ja esittelyissä kouluihin (rekrytointi) ja sopivan leirikoulupaikan etsinnässä. Liitto järjestää ja toteuttaa leirikoulun ja paikalliset kerhot ovat apuna järjestelyissä.

 

Leirikouluviikon kustannukset ovat olleet noin 350 eur/osallistuja, josta oppilaan maksettavaksi on jäänyt 150 eur. Sopiva osallistujamäärä isossa leirikoulussa n. 10-15, maksimi 20 henkilöä. Alueellisessa esim. 5-10 hlö.

 

Muille kuin amatöörien lapsille tai sukulaisille pitäisi saada "elmeri" lähikerhosta, jotta kipinä säilyy myös leirikoulun jälkeen.

 

Liitosta saa tarvittaessa erilaista materiaalia leirikouluesittelyjen pitämiseen (radio + antenni, lehtisiä yms.), jos vaan innokkaita esittelijöitä löytyy.


Jukan projekteista saamme varmaankin lukea lisää Vipusesta lähikuukausina.

 

13. Kokouksen päättäminen


Heikki OH5XO kiitti kokouksen osallistujia ja päätti kokouksen klo 16:45.


1904073.jpg

Kokous on juuri päässyt vauhtiin, kuvassa Heikki (OH5XO), Matti (OH5NU) ja Lauri (OH5SC).

1904079.jpg

Jukka (OH2BR) esitteli uutta projektiaan nuorisotyön ja jäsenrekrytoinnin parissa.