Taas on toiminnantäyteinen viikonloppu Vapepan merkeissä takana. Lauantaina puolenpäivän jälkeen suuntasimme Taipalsaareen kohti hotelli Saimaanrantaa. Kyydissä olivat Antti (OH5GJH), Hannu (OH5FP) ja Jari (OH5GWF), koukussa iso kuomullinen kärri radio- ja antennikalustolla pakattuna. Jouni (OH2JIU) saattaisi myös olla tulossa, vahvistusta tähän ei koskaan saaatu.

Saavuimme perille myöhästyen lounaalta, joten kauppareissu oli heti mökkiin majoittumisen jälkeen ohjelmassa. Omatoimilounaan nautittuamme siirryimme omalle "toimintarastille" antennien laittoon, kun muu osallistujajoukko kiersi varsinaisia tehtävärasteja (mm. poliisin kalusto, sukeltajat, koirat, hypotermia ja pelastusveneet). 68 ja 164 MHz Slim-Jim -antennit hinattiin naruilla päärakennuksen vieressä olevaan pariin mäntyyn ja juuri ennen hämärän laskeutumista antennit oli valmiina ja toimiviksi mitatut. Hienoista jännitystä toi mukanaan reilun kymmenen metrin päässä 164:n antennista oleva meri-VHF -keppi, ne kun taajuudeltaan sijoittuvat lähelle toisiaan ja polarisaatiokin on sama. Varsinaisen ohjelman päättyessä pääsimme pienen neuvottelun jälkeen konsensukseen viestihuoneen sijoituksesta johtohuoneen naapuriin, jossa olimme omassa rauhassa. Meri-VHF -asema jäi johtohuoneeseen. Pari kokeilua 2m toistimella (mm. Joutseno ja Mikkeli) osoitti antennien toimivuuden. 164:n radiopuhelimia oli vajaa kymmenkunta latauksessa ja pikaisesti niiden toimintakin tuli vielä testattua.

Tämän jälkeen siirryimme kiireesti saunaan, jonka jälkeen oli iltaruokailu. Kuten Vapepan leireillä ja muissa tapahtumissa on totuttu, ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Ruokailun jälkeen alkoi humpansoitto automaatista, viestiporukka siirtyi mökilleen vaihtoehtoisen vähemmän tunnetun musiikkitaiteen ääreen. Hannu oli jostain haalinut kokoelman erikoisempaa äänimateriaalia, mm. M.A. Nummista ja paria ruotsalaista erikoisuutta. Naurun tyrskettä riitti hyvän matkaa sunnuntain puolelle. PA-laitteistona toimi SRAL:n leiriltä hankittu kasetti/vahvistin/kaiutin-kombo, jollaiseen itse olin edellisen kerran törmännyt alakoulussa englannin tunneilla. Kelloja käännettiin noin puoli metriä vasemmalle ja painuimme maate. Aamupala olisi kahdeksalta.

Aamu tuli yllättäen ja oman kelloni mukaan noin varttia vaille seitsemän ihmettelin aktiivista liikehdintää ulkona. Reilun vartin kuluttua Hannu herätti koko väen ihmetellen kaikkien olevan vielä kuorsaamassa, vaikka aamiaistarjoilu oli alkanut jo kolme minuuttia sitten. Puhelimessa onkin sitten automaattinen kesä/talviajan vaihto... No, kohtapa olimme jo aamupalalla ja puoli yhdeksältä homma ohi.

Testiliikennettä vuoron perään meri-VHF -aseman kanssa -> ei ilmeisesti ongelmia puolin eikä toisin. Antti, Hannu ja Jari jäivät radioiden ääreen, itse pääsin tutustumaan johtoryhmän toimintaan lähemmin. Yhteydenpito viestihuoneeseen joko jalkaisin tai PMR:llä. 68:a ei sitten tarvittu lainkaan, koska ei ollut vasta-asemia tyrkyllä. Vapaaehtoisten veneporukat käyttivät pääosin meri-VHF:ää, poliisit Virveä ja vain maastoporukoille tuli tavan radiot. Jouni naputteli koneelle Viha-järjestelmään (???) tapahtuman tilannetietoja, josta johtohuoneen seinälle heijastettiin tilannepäiväkirjaa ja tietoja eri ryhmien sijainnista ja tehtävänkulusta.

Harjoitus sujui hienosti vaikka suuri osa toimijoista ei ollut tuttuja ennestään. Eri ryhmien ja osastojen edustajat kehuivat toisiaan yhteistyön sujuvuudesta. Harjoituksen keskeisinä testipisteinä oli mm. GSM-hätäpaikannus ja viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyö etsintäryhmissä (vene, maasto). Purkutilaisuuden päätteeksi näimme vielä videon lämpökameran käytöstä todellisessa etsinnässä vuodelta -85. Mielikuvat sen ylivoimaisuudesta etsinnässä muuttuivat varmasti monella, eipä käy kateeksi helikopterin lentäjää tai kameran käyttäjää. Suohon vajonnut henkilö löytyi lopulta kameran ja paikalle opastetun partion avulla ajoissa.

Seuraava isompi tapahtuma lienee Vapepan 45v juhlaleiri jossain päin Etelä-Savoa elo-syyskuussa. Sinnepä sitten!


73's de OH5KRQ, Esa

2016375.jpg

Hotelli Saimaanrannan päärakennus. (Kuva: OH5GWF)

2016379.jpg

Näkymä hotellin terassilta Saimaalle, poliisin ja vapaaehtoisten pelastusveneitä rannassa. Lauantaina paistoi vielä aurinko, sunnuntaina tuli vettä. Paljon... (Kuva: OH5GWF).

2016387.jpg

Viestihuone QRV, operaattorit tauolla. (Kuva: OH5GWF)

2015104.jpg

Reinikainen esittää kartalta ryhmien liikkumista etsintäalueella, yleisö seuraa tarkasti.