Kun tämän kesän leiripaikka Mammaste Tervisespordikeskus keväällä julkistettiin, alkoi tuttuun tapaan aktiivisten ja uusien kävijöiden herättely. Uusia ei tällä kertaa saatu, mutta 12 hengen porukka lähti liikkeelle. Toki muutakin OH-väkeä oli leirillä ainakin saman verran.

Suurin osa seurueestamme matkasi uudenkarhealla (vm -64) Scania Vabis -bussilla, joka saatiin lainaksi paikalliselta yhdistykseltä. Varusteisiin kuului mm. baaritiski ja sauna! Ennen matkaa Ari (OH5VA) vaivoja säästelemättä teki monena iltana töitä, että mm. sisätilat tuli huomattavasti parempikuntoisiksi. Pienemmissä hommissa oli talkooväkeäkin mukana.

2015-07-01%2019.51.43.jpg

Mrs Vabis ennen starttia.

Edellinen bussilla tehty leirireissu oli monella matkaajista koettuna kesällä 1996 SRAL:n leirille Kokkolaan. Tätä muisteltiin monesti ja eräänlaista vertailuakin retkien ja autojen välillä suoritettiin.

Torstai 2.7.2015

Kouvolasta bussin kyytiin nousivat Arin (OH5VA) ja kokeneen leirikoira Hillan lisäksi Aki (OH5MWZ), Hannu (OH5FP) Jouko (OH5RM) ja Esa (OH5KRQ). Bussin ikään kuuluvaa ajomelua lukuunottamatta matka kohti Helsinkiä sujui mainiosti. Kuljettaja tosin oli ylhäisessä yksinäisyydessään, ollen muut penkit taaempana. Eipä häirinnyt matkustajien keskustelu ajamista. Satamassa mukaan tulivat Memma (OH1EG), Vesa (OH5NK) ja Wille (OH5LEP). Tuntia aiemmalla vuorolla kulkivat Arto (OH2JI), Jouni (OH2JIU) ja Petri (OH2HGL).

2015-07-02%2009.28.53.jpg

Lauttajonossa Helsingissä.

Missä tahansa auto olikin, huomiorvo oli taattu. Koko ajan joku tuli juttusille ja vanhemman väen edustajat kertoivat aikoinaan olleensa kyydissä, ajamassa tai peräti kasaamassa autoa. Harmi vaan että monellakaan meistä ei ollut historia tarkkaan tiedossa, olisi saanut lisämaustetta.

Tallinnassa pääsimme suht jouhevasti ulos kaupungista, seuraava pysäkki olisi perinteinen Mäeküla Kõrts ja sen maittavat eineet. Yhden pysähdyksen taktiikalla kohtasimme ruokapaikassa kärkijoukon vain vajaa puoli tuntia myöhemmin. Lounaat nautittuamme suuntasimme letkassa kohti Tarttoa, määränpäänä Academus Hostel jossa viettäisimme yhden yön (2hh/40 €). Ilta kului kaupungilla, piti taas käydä syömässä... Samalla katseltiin maisemia. Lämmintä oli koko päivän ja pitkälle vielä iltaankin.

2015-07-05%2015.11.51.jpg

Perinteinen lounaspaikka: Mäekülä Kõrts.

2015-07-02%2015.06.07.jpg

Lounaalla Mäekülä Kõrtsissä.

2015-07-02%2019.04.48.jpg

Academus Hostelin pihassa odottamassa seuraavan aamun starttia.

Perjantai 3.7.2015

Aamu valkeni kenellä mihinkin aikaan, varmaa oli vain se että bussi lähtisi klo 10:15. Hostellissa ei ollut aamiaista tarjolla joten itse kukin söi mitä käsiinsä sai. Lähistöllä ollut pieni kauppa taisi tehdä kohtalaisen tilin tämän myötä. Kun erinäisiä aamutoimien suorittamiseen liittyviä lähes koordinoituja liikesarjoja oli saatu suoritetuksi, lähti bussi pienen vekslaamisen jälkeen taas matkaan. Suunta oli (muistaakseni) ilman U-käännöksiä selvillä, navigaattoreita oli käytössä varmuuden vuoksi ainakin kolme.

Ulosmenotien varrella oleva isompi kauppakeskus sai hyviä asiakkaita, kun lähes koko porukka osti retkieväät alkaneelle viikonlopulle. Yhdellä sun toisella ostoskärrit pursusivat lihaa, makkaroita, leipää, kasviksia, hedelmiä ja virvokkeita. Ainakin yksi nettiliittymä hankittiin myös. Kyseinen Maksi Market oli (amerikkalaistyylisesti?) rakennettu jääkaukalon ympärille. Perinteinen lätkäkatsomo tosin puuttui, ehkäpä siksi jäällä oli vain enämpi rusettiluistelijoiksi luokiteltavia liikkujia.

Viimein päästiin taas liikkeelle, etujoukko oli jo leiripaikalla ilmoittaen ajo-ohjeita loppumetreille. Perille päästiin ja ilmoittautumisen (ei-jäseniltä 20 €, sisältäen leirisopan) jälkeen sopiva paikka löytyi niin bussille kuin Akin pienelle (5 x 10 m) telttakatokselle. Talkoovoimin katos rakentui sukkelasti ja pöydät jakkaroineen ilmestyivät myös käytettäviksi. Bussista purettiin pihalle kaasu- ja hiiligrilli ja verkkovirta ruokki mm. täysikokoista jääkaappia ja armadaa pienempiä kylmälaukkuja. Naapurissa olivat vaunuineen jo aiemmin tulleet Vesa (OH4EA), Tanja (OH4TK) ja poikansa Viktor (OH4VK), sekä Pertsan (OH2KFH) veli Saku vaimonsa kanssa. Pertsa itse saapui illemmalla.

2015-07-03%2013.25.25.jpg

Mammaste Tervisespordikeskus.

2015-07-03%2015.03.51.jpg

Perusleiri valmistumassa. (Kuva: Vesa, OH5NK).

Viime vuoden sateiden ja kylmän yön pelottamana tai muuten vain osa porukasta valitsi sisämajoituksen päärakennuksesta. No, tällä kertaa olisi tarennut nukkua pihallakin kun mittari näytti noin 30 asteen lukemia... Siisti toisen kerroksen huone kahdeksalle (neljä kerrossänkyä) kustansi 24 eur/hlö kahdelta yöltä. Parvekkeelta johti rappuset pihalle, joten kulku oli näppärää. Näkymä parvekkeelta oli leirin päätapahtumapaikalle. Suihkut alhaalla ja WC samassa kerroksessa.

Itse kukin kierteli leirialueella tapaamassa tuttuja hamsseja aiemmilta vuosilta, niin ES- kuin OH-prefiksillisiäkin. Perjantai-illalle oli virallista ohjelmaa tarjolla eri lokiohjelmien (N1MM, DXLog ja UcxLog) parissa, nämä jätimme paikallisille harrastajille. Leirikioskin palveluita (ruoka ja juoma) käytimme sen sijaan kyllä, vaikka eväitäkin oli. Kirpputorikin oli avautunut, mm. Arto otti talteen neljä keikkamastoa joista osa jälleenmyytiin liki heti.

Arto (OH2JI) on seurueemme workkimisspesialisti näillä retkillä, niin nytkin. Hieman avustettuna rakentui Arton itse suunnittelema ja virittämä 2-elementtinen vertikaali Hex beam 40 metrille. Komea rakennelma, joka keräsi paljon uteliaita paikalle. Kielitaitoisena kaverina Arto kertoi antennista sekä Juma-radiokalustostaan. Yhteyksiä syntyi myös, lähinnä Eurooppaan. Reissun tavoitteena oli saada yksi DX-yhteys.

2015-07-03%2017.32.10.jpg

Arton (OH2JI) 2-el vertikaali Hex Beam 40 metrille valmis!

2015-07-03%2018.47.18.jpg

Maestro itse testaamassa uuden antennin toimivuutta. CQ CQ...

Illan jo hieman hämärtyessä oli aika alkaa lämmittämään vanhaa rouvaa. Tätä edelsi vedenkantotalkoot saunalle, kun ei muistettu tankata vesiastiaa matkan aikana. Liekö kiukaan pitkäkestoinen käyttämättömyys vai mikä syynä, mutta runsaasti aikaa ja neuvojia tarvittiin (jälkimmäisiä ei ehkä niinkään...) ennen kuin liekki leimahti. Pieni tila lämpeni nopeasti, hätäisimmät olivat löylyissä reilun vartin kuluttua startista. Yleisesti saunaa kehuttiin vuolaasti, löylyt olivat runsaat mutta ei liian kovat. Suihkuvettä sai ovenpielestä, kiitos Arin ennen lähtöä tekemän pumppukorjauksen.

2015-07-03%2021.41.02.jpg

Syttyihän se vihdoinkin.

2015-07-03%2020.54.47.jpg

Teltta-alue illanhämyssä.

Saunapuhtaana oli hyvä lähteä uudelle kierrokselle leirialueella, jossa metsänreunassa Tartu Sunlight FM piti majaansa. Leiriradion kuuluvuus ei varmaan ollut montaakaan kilometriä, mutta kalustokin oli kevyt ja kattoi ainakin leirialueen. Telttakatoksessa "studio", lähetin pakettiautossa ja antenni puussa. Illan pimeydessä erilaiset valotehosteet näyttivät hienoilta ja screenillä esitettiin 80-luvun musiikkivideoita. Hyvin toimi ja kuului!

Enemmän tai vähemmän syvällisiä keskusteluja käytiin pitkin myöhäistä iltaa ja vuorokausikin ehti vaihtua, ennen kuin sitkeimmätkin saunojat vaipuivat yöpuulle. Aria tuskin palelsi nukkua, kun pukeutumis/makuutila oli heti hyvin lämmitetyn saunan vieressä...

2015-07-04%2000.05.02.jpg

Tartu Sunlight FM tarjosi leiritietoa, musiikkia ja videoita.

Lauantai 4.7.2015

Heräämistä pitkin aamupäivää, jostain syystä perinteistä kuulutusherätystä klo 9:00 ei tullut. Olisiko kuuluttaja(kin) nukkunut pommiin... Leirikioski tarjosi aamupalaksi munaputrua, näytti kylläkin kinkku-kevätsipuli-munakkaalta. Maku oli kohdallaan, vielä kun se olisi ollut lämmintä. Energiaa siitä sai kyllä, samoin kuin appelsiini-ananas-porkkanajuomastakin.

Virallisiin avajaisiin klo 11 kokoonnuimme uusissa leiripaidoissa (tnx Wille), jotka herättivät mielenkiintoa. Ei varmaan vähiten selässä olleen leirilistan (1999-2015) takia. Avajaispuheessa Arvo (ES2MC) toivotti leirivieraat tervetulleeksi ERAÜ:n juhlaleirille ja kertoi leiriohjelmasta ym. Puheen aikana pidettiin myös hiljainen hetki vaienneiden avainten muistoksi. Arvon jälkeen ERAÜ:n puheenjohtaja Jüri (ES5JR) toivotti myös vieraat tervetulleeksi, usealla eri kielellä. Avajaisten yhteydessä jaettiin jälleen kerran valtava määrä pokaaleja ja diplomeja eri kilpailuissa menestyneille.

2015-07-04%2010.40.04.jpg

Lähes koko seurue. (Kuva: Vesa, OH5NK).

2015-07-04%2010.45.04.jpg

Arvo (OH2MC) avasi leirin virallisesti.

2015-07-04%2011.05.35.jpg

Lipunnosto.

Ohjelmaa oli kaikkiaan melko runsaasti, myös ei-amatööriaiheista. Oli mm. VHF/UHF-foorumia, ARDF-demoa ja -harjoittelua mutta myös lentopalloa pimennetyn verkon yli vesi-ilmapallolla, frisbeegolfia, köydenvetoa, äänetöntä CW-kisaa, tietokilpailua ym. Muut lajit meni eri syistä ohi, mutta köydenvedon Suomi-Viro -kamppailuun seurueemme suunnilleen pakotettiin. Siitä tuonnempana.

2015-07-04%2017.42.30.jpg

Non-voice CW-contest. Vastapuolelta näytetään juuri pistettä.

Seuraavaksi oli vuorossa illan kohokohta, ERAÜ:n 80-vuotisen taipaleen juhlistaminen. Tämä suoritettiin koko leiriväen voimalla valtavan täytekakun, kuohujuoman ja juhlapuheiden muodossa. Samassa yhteydessä seurueemme luovutti ns. isännän paidan Arvolle kiitoksena monivuotisesta yhteistyöstä ja avusta leirien tiedottamisessa jne. Ilmeestä näki, että paita oli mieluinen yllätys. Serenadinen performanssi Arvolle suoritettiin Laula kukko -esityksen muodossa.

2015-07-04%2019.40.37.jpg

ERAÜ 80 vuotta, palju õnne!

2015-07-04%2019.50.37.jpg

Arvo (ES2MC) vastaanotti seurueeltamme leiripaidan. (Kuva: Vesa, OH5NK)

Kakun ja juoman jälkeen oli vuorossa jumppaa. Viisihenkiset joukkueet kilpailivat paljain jaloin, hamppuköysi oli ranteenvahvuinen ja liukas. Liekö syynä doping, tekniikkapuutteet vai mikä mutta ensimmäinen veto meni virolaisille todella helposti. Heti kuulutettiin, että tulos ratkaistaan paras kolmesta menetelmällä. Nyt ehdittiin jo hieman miettiä tekniikkaakin ja ehkä tämän seurauksena toinen veto oli todella tasainen ja lähimmillään Suomen voitto oli muutamien senttien päässä. Niin vain kävi, että Viron joukkue voitti toisenkin vedon ja peli oli selvä. Voittajille annettiin ansaitut aplodit mutta hopeajoukkuekin sai osansa. Palkintoina kumpikin joukkue sai kuohujuomaa nestetasapainon ylläpitoon. Kisan jo päätyttyä pieni koira kävi köyden kimppuun nyhtäen sitä hampaat irvessä ja katsojilla riitti lystiä.

koydenveto.jpg

Köydenveto alkamassa, vasemmalta Esa (OH5KRQ), Jouni (OH2JIU), Ari (OH5VA), Wille (OH5LEP) ja Memma (OH1EG). (Kuva: ERAÜ:n galleria).

Loppuillasta 1MB (One Man Band) viihdytti vieraita pääteltan luona soitolla ja laululla, leiriläiset humppasivat musiikin tahdissa. Bussisauna lämpeni jälleen ja muutama uusikin kävijä pääsi koestamaan kiukaan tehoja. Tykkäsivät kyllä. Iltareippailun merkeissä pari sankaria poistui leirialueelta kun kylällä piti oleman yökerho. Löytyikin Ööklubi Life, mutta oli suletud. Kurat!

Aamuyön tunteina Arto (OH2JI) saaavutti tavoitteensa: DX-yhteys Argentiinaan LU2FCB-asemaan 59-raportilla. Operaattorin taidot ja skippi oli kohdallaan.

Sunnuntai 5.7.2015

Tänään oli enää vuorossa leirin päättäjäiset, oman leiripaikan purkaminen ja kotiinpaluu. Ensimmäiset pilvet kerääntyivät taivaalle mutta pienestä uhkasta huolimatta poudan vallitsessa saimme paikat siivottua ja läksiäissanat kuunneltua. Päättäjäisissä aplodeerattiin leirillä tutkinnon suorittaneille ja kaikille järjestelyissä mukana olleille sekä FM-radion toimijoille. Ensi vuoden leiri ollee Tallinnasta itään päin, tarkka paikka ja aika selviää tuonnempana.Kävijöitä oli kaikkiaan noin 200, OH-porukkaa vajaa kolmekymmentä. Lopuksi vielä SRAL:n puheenjohtaja Memma (OH1EG) kiitti hienosta leiristä ja toivotti leiriläiset tervetulleeksi Räyskälään Suomen leirille seuraavana viikonloppuna.

DSC_1106.jpg

Leirijärjestestäjät rivissä käteltävänä, mikrofonissa ERAÜ:n puheenjohtaja Jüri (ES5JR).

Paluumatka Tallinnaan oli sangen rauhallinen, Mäekülässä pysähdyttiin taas välipalalla. Ostoksia suoritettiin niin ennen sataamaa, satamassa kuin vielä laivallakin. Toivottavasti bussissa olisi hankintojen jälkeen tilaa vielä matkustajillekin. Helsingissä aikanaan päästiin laivasta ulos ja vielä tavoitettiin Mikolla (OH2FPR) vahvistunut tuntia aiemmin eri paatilla lähtenyt Jounin autokunta. Olivat ilmeisesti ajaneet taloudellisuusmoodissa...

Tavaroiden välppäystä ja Kouvolan porukan viimeinen etappi alkoi. Pysähdyksiä ei tehty ennen Keltakangasta, jossa ensimmäinen matkaaja jäi kyydistä. Lopullinen stoppi oli Kouvolassa noin klo 0:30. Hieno reissu, pari päivää ehtii huilata ennen SRAL:n leiriä.

Kiitokset omasta puolesta koko porukalle, etenkin Arille kaikesta bussiin liittyvästä (ennen matkaa, matkan aikana kuin matkan jälkeenkin), Akille isosta teltasta ja Willelle paidoista. Ja kaikille muillekin mukavasta reissuseurasta, tällä porukalla on kiva matkustella.

Muutama kuva lisää:

OH5KRQ
ERAÜ:n galleria

73's de OH5KRQ, Esa.