Kerhon leiri oli viime viikonloppuna, alla lyhyet muistiinpanot.

Perinteisesti kävin laittamassa opastekyltit perjantai-iltana paikoilleen. Sää näytti pilviseltä, mutta kohtuu lämpimältä. Hyttysiä oli taas todella paljon. Juha (OH5CW) ja Toni (OH5CY) virittelivät 20 m dipolia puuhun HF-asemaa varten aamupäivällä.

Kellon ollessa 11:15 Juha (OH5CW) toivotti leirivieraat tervetulleeksi. Kahvia ja pullaa tarjoiltiin ohessa, kun Jari (OH2EXE) toi leirille SRAL:n terveiset. Kuulimme mm. että ensi kesän Liiton leiri on perinteisessä paikassa Räyskälässä.

Ensimmäisen varsinaisen esitelmä käsitteli SRAL:n nuorisotoimintaa, esittelijöinä sujuvasanaiset Otava (OH3OT) ja Niko (OH5CZ). Myös Vilma (OH2VT) Nuorisotiimistä oli mukana kommentoimassa. Nuorisotiimi pyrkii edistämään radioamatööriharrastetta nuorten keskuudessa ja saamaan lisää mukaan nuoria mukaan. Työtä tehdään mm. messuilla ja muissa yleisötapahtumissa sekä järjestetään ra-aiheisia leirejä nuorille. Hienoa toimintaa!

Seuraavaksi Juha (OH5CW) ja Niko (OH5CZ) kertoivat, miten yhdistää kahden perheen lomareissu ja workkiminen Teneriffalla. Selvää toki oli se, että pääosassa oli rento lomailu ja yhteyksien pito jäi hieman vähemmälle. Qsoja kuitenkin tuli mukavasti vaikka antennikalusto oli hieman vaatimaton, koostuen lähinnä ongenvapoihin ja lasten haavien varsiin ripustelluista langoista. Pisteet hotellille workkimiseen sopivan huoneen järjestämisestä yläkerroksessa.

Toisessa osassa oltiin taas Kökarilla, jossa OG0C-kutsulla workittiin yhteensä kunnioitettavat 21157 yhteyttä! Asemia oli puolenkymmentä ja operaattoreita suunnilleen sama määrä. Mökkejä oli tällä kertaa varattu kaksin kappalein, ja lähistön saunakin oli tiuhaan qrv. Tekniikkaa oli runsaasti käytössä, ehkä erikoisimpana Jounin (OH2JIU) rakentama qso-mittari, josta päivän viimeisenä ohjelmana keksijä piti erillisen esitelmän. Peditiokertomus on tulossa Vipuseen myöhemmin.

Pedition jälkeen mentiin metsään, kirjaimellisesti. Timo (OH5Y) piti mukaansatempaavan esityksen OHFF-toiminnasta, eli ns. puskaworkkimisesta kansallis- ja luonnonpuistoissa sekä luonnonsuojelualueilla. Mainio tapa yhdistää luonnossa liikkuminen ja yhteyksien pitäminen pääasiassa kevyellä kalustolla. Toki joihinkin kansallispuistoista pääsee autolla vaikka perille saakka, mutta osa tämän harrasteen viehätyksestä on juuri pieni samoilu ja kevyen radiokaluston mukana kuljettaminen. Lisätietoa OHFF-toiminnasta löytyy sivulta https://ohff44.wordpress.com/.

Tämän jälkeen hyppy kaiketi hyvin tuoreeseen toistinasematekniikkaan, jota alusti Veijo (OH4VA). Samoihin kuoriin oli rakennettu hybriditoistin 70 cm:lle (FM ja DMR), joka oli käytettävissä esitelmän aikana. Samalla esittelyssä oli myös SvxLink-node, joka voi toimia mm. papukaijatoistimena, puhepostilaatikkona ja vaikkapa keliennusteiden lukijana.Kaikkia toimintoja esiteltiin myös käytännössä, aina Kolilla sijaitsevan kautta pidettyjä demokusoja myöden. Toki pisin väli meni bittiä pitkin, kuten DMR:llä muutenkin. Lisätietoa toistinprojektista täällä.

Hienoja ja erilaisia esityksiä kuultiin iltapäivällä, kaiketi eniten koko leirihistorian aiakana. Sauna oli lämmennyt jo hyvän aikaa (tnx Hannu, OH5ZO!) ja nopeimmat suuntasivat sinne hetimiten. Perinteiseen tyyliin sauna lämmitettiin vain kerran, mutta sitäkin pidempään. Myös grillillä toteutettiin samaa kaavaa. Monella taisi talviturkki tulla heitetyksi saunomisen yhteydessä.

Illan kuluessa innokkaimmat tutkivat vielä esillä olleita laitteita ja pitivät yhteyksiä, mutta nokkakusoilu niin lauteilla kuin grillikatoksellakin oli kaikkein suosituinta. Kitarointia kuultiin parhaimmillaan kolmesta soittimesta samanaikaisesti, myös laulajia löytyi. Hyttysiä oli runsaasti kuten koko alkukesän ajan on nähty, mutta hieman huonosti vetävä hormi tarjosi savupatjaa niiden torjuntaan. No, olihan siinäkin omat hankaluutensa. Taisi aurinko jo olla nousemassa kun viimeisetkin kukkujat kävivät huilaamaan.

Sunnuntaille ei ollut muuta ohjelmaa, kuin leirin purku ja paikkojen siivoaminen. Pyrkimys oli, että paikka jää hieman parempaan kuntoon kuin tullessa ja mielestäni tässä myös onnistuttiin. Kiitokset kaikille siivoukseen ja järjestelyihin osallistuneille, porukalla saatiin hyvää jälkeä.

Kaiken kaikkiaan hieno viikonloppu, kävijöitä oli reilu kolmekymmentä ja saimme nauttia laadukkaista esityksistä ja mukavasta yhdessäolosta. Kiitokset kaikille esitelmien pitäjille sekä järjestelyihin osallistuneille.

Seuraava leiri on alustavasti varattu samalle viikonlopulle, eli 13.-14.6.2020.

Esa, OH5KRQ

2019-06-15%2011.14.53.jpg

Jari (OH2EXE) toi SRAL:n terveiset leirille.

2019-06-15%2011.57.12.jpg

Niko (OH5CZ) ja Otava (OH3OT) esittelivät nuorisotiimin toimintaa.

2019-06-15%2012.52.01.jpg

Juha (OH5CW) ja Niko (OH5CZ) kertoivat perheloman ja workkimisen yhdistämisestä.

2019-06-15%2013.52.18.jpg

Jouni (OH2JIU) esitteli OG0C-asemien tekniikkaa.

2019-06-15%2016.29.54.jpg

OG0C:n qso-taulu!

2019-06-15%2014.10.29.jpg

Puskaworkkimista esitteli Timo (OH5Y).

2019-06-15%2015.21.02.jpg

Wille (OH5LEP) seuraa tarkkana kun Veijo (OH4VA) kertoo hybriditoistimesta ja SvxLink-nodesta.

2019-06-15%2019.19.32.jpg

Vihdoinkin ruokaa!

2019-06-15%2022.31.51.jpg

Nuorisotiimiä leirillä edustivat Otava (OH3OT), Niko (OH5CZ ja Vilma (OH2VT).

2019-06-16%2000.18.59.jpg

Laiturivahti työpaikallaan.