Tässä muutama suttuinen valokuva ja tekstirivi SRAL:n kerhotoimintapäiviltä. Läheskään kaikkien osallitujien nimiä ja kutsuja en muista, sorry...
Päivien tavoitteena oli saada aikaan ideoita kerhojen oman toiminnan ja kerhojen välisen yhteistoiminnan kehittämiseksi sekä antaa eväitä SRAL:n kerhotoimikunnalle. Päivät pidettiin Mikkelissä Sokos Hotelli Vaakunassa, jossa ensimmäisenä tarjolla oli maittava lounas. Ruokailun jälkeen kokoonnuimme kabinettiin, jossa juuri ja juuri oli tilaa kaikille noin 30 osallistujalle.
Kerhopäivien osallistujat toivotti tervetulleeksi Mikkelin Seudun Radioamatöörien puheenjohtaja Jyri (OH4GRM), joka hetimiten antoi puheenvuoron kerhon sihteeri Heikille (OH4RD) kerhon esittelyä varten. Heikki piti kattavan esityksen OH4AC:n synnystä nykypäivään ja jakoi osallistujille vielä kerhon historiikin. Kerhon kotisivu on osoitteessa www.qsl.net/oh4ac, sisältää mm. hyvän kuvauksen kerhon historiasta.
Kerhotoimintapäivät avattiin maittavalla lounaalla Fransmannissa.
Heikki (OH4RD) esitteli OH4AC:n toimintaa.
Seuraavaksi SRAL:n kerhotoimikunnan vetäjä Memma (OH1EG) kertoi kerhotoimikunnasta. Se on perustettu pari vuotta sitten, toimintaa ei vielä ole paljon ollut. Tänä viikonloppuna keskityttiin kerhojen toiminnan kehittämiseen ja suunnitteluun, ohjelma oli hyvin vapaamuotoinen. Jatkossa kerhotoimintapäivät voisi toteuttaa vuosittain eri paikkakunnalla ympäri Suomen.
Kerhoesittelyissä oli mukana kerhoja ainakin seuraavasti: Lappeenranta, Kirkkonummi, Forssa, Salo, Jyväskylä, Kajaani, Riihimäki, Hämeenlinna, Oulu, Kemi, Tampere (Lyly), Lahti, Joensuu, Pori, Kouvola, Elisa, Helsingin Energia. Muutama jäi puuttumaan, kun kaikkia en muista enkä huomannut niitä esittelyn aikana kirjata. Pahoittelut tästä.
Esittelyissä käytiin läpi mm. kerhon jäsenmäärä, ikärakenne, toimintamuodot ja -tilat sekä eri aktiviteetit. Havaittavissa oli mm. yleinen ikärakenteen painottuminen seniorien suuntaan (vrt. SRAL:n jäsenistö), monimuotoinen toiminta (rakentelut, koulutus, Vapepa, Turva, kilpailut, säätäminen jne) sekä innostus ja kiinnostus harrasteeseen. Kerhojen tilat olivat vaihtelevasti maksuttomia tai maksullisia, vuokrat enimmillään jopa 350 eur/kk. Siinä saa parikin kertaa miettiä jäsenmaksun suuruutta, kun tilavuokra on 4.200 euroa vuodessa. Kaiken kaikkiaan oli erittäin antoisaa kuulla eri kerhojen toiminnasta ympäri Suomea.
Memma (OH1EG) kertoi kerhotoimikunnan toiminnasta ja tarkoituksesta.
Jimmy (OH3FFB) esitteli 2011 kerhotietokyselyn yhteydessä järjestetyn lisäkyselyn tuloksia. Kyselyssä tiedusteltiin mm. kerhojen toiminnasta, kerhoilloista, radiokalustosta, koulutuksista, yhteistyöstä muiden kerhojen kanssa, jäsenmääristä, jäsenmaksuista, tiloista ja niiden vuokrista. Lisäksi sai laittaa vapaamuotoisia terveisiä kerhotoimikunnalle. Kyselyn tulokset julkistettaneen kokonaisuudessaan kevään kuluessa, tässä joitakin poimintoja.
Vastauksia oli yhteenvetoon koottu 77 kerhon ilmoituksesta, eniten vastauksia oli tullut OH2- ja OH6-piireistä. Jäsenmäärä vaihtelee 2-430 hlö välillä, jäsenmaksu 2-375 eur. Joillakin kerhoilla ei peritä jäsenmaksua ollenkaan (esim. työpaikkakerhot).
Kerhojen radiokalusto on pääasiassa nykyaikaista, joillakin kerhoilla on myös linukoita käytössä. Antennikalusto vaihtelee lankadipoleista isoihin mastoihin ja yagi-antenneihin. Kerhotilat ovat kaupungin/kunnan tiloissa, jonkun kotona, kouluilla, kerrostalon kellareissa jne. Koot vaihtelevat 3-160 m2 välillä. Keskiarvo on 20 m2. Tilavuokra vaihtelee nollasta satoihin euroihin.
Kerhoilloissa mm. juodaan kahvia, jutustellaan, suunnitellaan retkiä ja peditioita, järjestetään teemailtoja ja esittelyjä, saunotaan, kunnostetaan tiloja ja kalustoa, rakennellaan antenneja ja muita laitteita sekä puidaan menneitä kisoja. Kerhojen tapahtumiin kuuluu mm. pakolliset kokoukset, leirit, teemaillat, pikkujoulut, osallistuminen SRAL:n tilaisuuksiin, kirpputorit, yleisötapahtumissa esittäytyminen, kilpailut jne.
Kerhoilla ei juuri ole yhteistyötä keskenään, muuten yhteistyökumppaneita löytyy mm. Vapepa, muut radioharrastajat, partiolaiset, MPK, tähtitieteilijät ja kansainväliset kilpailukerhot. Erityispiirteitä on mm. kilpailut, toistimien ylläpito, rakentelu, perinneradiotoiminta, Vapepa ja Turva.
Vapaassa osiossa toivottiin mm. halvempia vanity-kutsuja kerhoille (esim. lyhyisiin tapahtumiin), kerhotiloja, vinkkejä avustusten ja jäsenten hankintaan, suoraa keskusteluyhteyttä kerhotoimikunnan ja kerhojen välille ja avustusta kerhon järjestämiin tapahtumiin. Avustukset kerhon tapahtumiin ja hankintoihin on SRAL:n hallituksen käsittelyssä, eli tästä varmaan kuulemme piakkoin lisää.
NEW! Kerhotietokyselyn kooste täällä (pdf).
Marko (OH2LRD) esitteli OH3AD:n jäsenkyselyn tulokset.
Marko OH2LRD kävi läpi Riihimäen kolmosten järjestämän jäsenkyselyn tulokset, ne löytyvät pdf-muodossa kerhon sivuilta (http://oh3ad.fi/OH3AD_jasenkysely_2011_tulokset.pdf). Vastausprosentti oli 43. Kyselyn tuloksena kerho mm. hankki uuden HF-rigin. Kaikkien vastanneiden kesken arvottiin käsiradiopuhelin. Muutama vuosi sitten OH3AD järjesti yhdessä OH3AA:n kanssa antenniprojektin, jonka tuloksena noin 100 harrastajaa sai tarvikkeet 6 m, 2 m tai 70 cm yagi-antenniin. Tarvittaessa järjestettiin myös havainnollinen opastus kasaamisesta. Suunnitteilla on vastaava projekti Big Wheel -antenneista.
Kerhojen yhteistoiminnasta keskusteltiin erittäin vapaasti, ajoittain jopa riehakkaasti. Sopuisasti kuitenkin. 5-piirin tapaamisten historiaa ja nykytilaa käsiteltiin lyhyesti, muissakin piireissä kerhojen yhteistapaamisia on epäsäännöllisesti harjoitettu. Keskustelua herätti myös piiriohjaaajan toimi nykypäivänä, kun mm. entistä häiriö/häirikkövalvontaa ei enää liene.
Puhuttiin myös tavoista välttää lähikerhojen tapahtumien päällekkäisyyttä, tavoitteena on saada esim. SRAL:n sivuille kalenteri johon kerhot voivat syöttää omat tapahtumansa kaikkien nähtäväksi. Toisaalta, listamuodossa ne on siellä jo nyt ja ei siellä tunkua taida olla (KRQ:n oma mielipide). Lisäksi kerhojen kannattaa olla keskenään yhteydessä, ettei päällekkäisyyttä syntyisi.
Matti (OH1FU) esitti kuvien kera Field Day -tyyppisen pedition Kullaan korsuun Ulvilassa, joka sodan aikana oli toiminut käpykaartilaisten piilopaikkana. Mielenkiintoinen workkimiskohde tämäkin. Kuvia: http://kotisivu.dnainternet.net/reijol/Autiotupa%20Kullaalla/.
Matti (OH1FU) esitteli korsupeditiota sanoin ja kuvin.
Ennen Mikkelin Klubille lähtöä Memma (OH1EG) ja Marko (OH2LRD) kirvoittivat kunnon naurut yleisöltä, kun he esittivät lyhyen improvisoidun esityksen siitä miten uutta harrastajaa ei pidä ottaa vastaan kerholla.
Mikkelin Klubilla klubimestari Pekka Vauhkonen vei meidät 40-luvulle ja Mannereheimin aikaan. Noin 45 minuutin esityksen aikana käytiin läpi Mannerheimin työntekijät, vieraat, juoma- ja ruokailutavat ja paljon muuta. Nautimme myös kuuluisan Marskin ryypyn, mestarin ohjeiden mukaan kolmena siivuna. Maittavan ja täyttävän illallisen jälkeen väki hajaantui muihin rientoihin, sitkeimmätkin olivat kuulemma jo kuuteen mennessä päässeet levolle. Esittelyn jälkeen oli vuorossa runsas illallinen. Lisätietoa Mikkelin Klubista: http://www.mikkelinklubi.fi/index_main.htm.
Illallisvieraat ryhmittyneenä juhlapöydän ääreen.
Klubimestari Pekka Vauhkonen johdatti vieraat Mannerheimin aikakauteen.
Sunnuntaina aamiaisen jälkeen oli vuorossa tutustuminen Viestikeskus Lokkiin ja Päämajamuseoon (Päämajankuja 1–3, 50100 Mikkeli). Viestikeskus toimi Naisvuoreen louhitussa luolassa jatkosodan aikana (1941-1944). Sen kautta kulki päämajan viesti-, puhelin- ja kaukokirjoitinliikenne. Viereisessä luolassa toimi mm. ilmavalvontakeskus. Tilat on entisöity upeasti 90-luvun alussa, avajaiset oli 4.12.1995. Näytteillä on paljon mielenkiintoisia laitteita ja esineitä, sekä valokuvia sodan ajalta.
Viestikeskuksen sisäänkäynti.
Pitkässä huoneessa oli monta kaukokirjoitinta. Autenttinen ääninauha pyöri hiljaa taustalla.
Päämajamuseo esittelee sotien aikaisen päämajan (ent. keskuskansakoulu), jossa useisiin huoneisiin on koottu paljon materiaalia sodan ajalta (mm. huonekaluja, karttoja, mainoksia, työkaluja ja vaatteita). Mannerheimin työhuone ja sotaoperaatioiden suunnittelutilat on aseteltu mahdollisimman oikean näköisiksi.
Päämajamuseon etusivua.
Osakuva operaatiohuoneesta, jossa oli mm. karttoja, karttoja ja karttoja.
Kumpikin paikka on mielenkiintoinen vierailukohde Mikkelissä käydessä, aikaa kannattaa kyllä varata vähintään pari kolme tuntia.
Lisätietoja Viestikeskus Lokista ja Päämajamuseosta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Viestikeskus_Lokki
http://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4maja
http://www.mikkeli.fi/fi/museot/02_paamajamuseo/
Hieno viikonloppu, uskon että niin kerhotoimintakunta kuin kerhojen edustajatkin saivat hyviä ideoita kytemään kerhotoiminnan piristykseksi.
Kiitokset järjestäjille ja kaikille mukana olleille!
73's de OH5KRQ, Esa