Vuoden tauon jälkeen palasimme tuttuun Kekäleniemeen, jossa kaikki oli kuten ennenkin. Säätä oli povattu vaihtelevasti, toiveita oli auringosta tai ainakin poudasta. Leiri pidettiin tällä kertaa yhden yön mittaisena.

Valmistelut alkoivat pelipaikalla aamukahdeksalta, 2 m antenni päärakennuksen katolle (tnx Jari, OH5GWF) että saatiin OH5RAC-toistin kuuluviin. Kuuluvuus oli jostain syystä vaisu mutta toimi kuitenkin. Kerhon HF-asema tulisi Juhan, OH5CW mukana. Lanka- ja yagiantenneja nousi useampia, tarkka lukumäärä jäi arvoitukseksi mutta 5-10 välillä liikuttaneen. Katoksen alla surisi useampi radio niin SSB:llä, CW:llä kuin eri digi-modeillakin. Myös openSPOT DMR-asema oli kokeilussa, eli digitaalisen toistinasemaverkon internet-liityntäpiste jonka kautta voi workkia DMR-radiopuhelimella. Se on kuulemma nykyaikaa. Puolen päivän tienoilla Juha, OH5CW toivotti leirivieraat tervetulleeksi avajaiskahville ja mansikkakakulle (tnx Wille, OH5LEP). Myös kollektiivista onnittelulaulua kuultiin.

Ensimmäisenä varsinaisena ohjelmana oli Nikon, OH5CZ kooste viikon mittaisesta YOTA 2016 -tapahtumasta Itävallassa. YOTA on kansainvälinen nuorten radioamatöörien tapahtuma, joka järjestettiin nyt seitsemättä kertaa. Osallistujamaista tulee noin 3-4 hengen joukkueet viettämään aikaa radioamatööriharrasteen parissa paikalliseen kulttuuriin ja muihin harrastajiin tutustuen.

Toisessa osiossa Niko kävi läpi Mustilan kilpa-aseman OH5Z kalustoa. Arsenaali on mykistävän mittava ja tekninen radioineen, antenneineen ja automaattisine antennikytkimineen. Myrskyissä keväällä kaatuneen 42 m maston tilalle on kuulemma jo uutta suunnitteilla, ja syksyksi pitäisi olla valmista.

Tauon jälkeen Timo, OH5KW esitteli "raskaan sarjan" etäkäyttöasemaa, tekniset ongelmat estivät viimeisimpien hienouksien live-esittelyn mutta vaikuttavasta laitteistosta tässäkin on kyse. Ihan plug-and-play -tasoista tavaraa ei ole saatavilla, eli tekniikasta tykkääville tämä on mielenkiintoinen valinta. Ja myös monelle harrastajalle valitettavan tarpeellinen, sillä kaupunkiympäristössä workkimiselle on monesti haasteena joko radiohäiriöt tai antennirakennelmien kieltäminen. Pahimmassa tapauksessa molemmat. Mikäli käytettävissä on sähköistetty kakkos-QTH ja sinne saa nettiyhteyden, on etäohjattava asema harkinnan arvoinen asia.

Virallisen ohjelman jälkeen (ja osin jo aikanakin) oli edelleen perinteisesti vuorossa nokkakusoja, grillaamista katoksessa, saunomista, uintia ja musisointia. Illan tummuessa saimme ihastella ja kuvata upeaa auringonlaskua. Sitkeimmät ikuistivat kuvia myös auringonnoususta.

Hieno viikonloppu, kiitoksia kaikille leirivieraille, esitelmöitsijöille sekä järjestelyissä auttaneille. Ensi kesänä uudestaan!

Esa, OH5KRQ

2017-06-10%2019.39.05.jpg

Aurinkoinen sää vallitsi lähes koko leirin ajan.

2017-06-10%2011.42.05.jpg

Jussi (OH7TE), Hannu (OH5FP) ja Jari (OH5GWF) turinoimassa HF-asemien äärellä.

2017-06-10%2012.49.47.jpg

Niko (OH5CZ) esittelee OH5Z-asemaa, kuvassa antenniautomaation laitteistoa.

2017-06-10%2014.39.23.jpg

Taukoturinointia pihalla.

2017-06-10%2014.55.34.jpg

Timo (OH5KW) esitteli radioaseman etäkäyttöä.

2017-06-10%2022.18.37-2.jpg

Auringonlaskua alkuillasta.