Pitkästä aikaa osallistuin SRAL:n Syyspäiville, mukana oli Hannu (OH5FP). Tapahtuma järjestettiin Äänekosken kaupungintalolla ja järjestäjänä toimi Ala-Keiteleen Radiokerho OH6AK. Puuhamiehenä toimi Juha (OH6X).

Matkaan lähdettiin aikaisin aamulla, perillä oltiin noin puoli kymmeneltä. Pihassa odotti komea Valtra-traktori. Ilmoittautumisen jälkeen ehdimme hetken aikaa kuulla Memman (OH1EG) avauspuhetta, jonka jälkeen oli aikaa tutustua paikkaan hieman tarkemmin. Pena (OH5NZO) oli ehtinyt paikalle jo meitä aimmin.

2018-11-17%2014.44.39.jpg

SRAL:n lippu liehui kaupungintalon salossa.

2018-11-17%2009.39.15.jpg

Komia on Valtra!

Aamupäivällä oli mahdollisuus kuunnella esitelmä Valtra-traktoreiden historiasta aina nykypäivään saakka. Esitelmöisijänä oli tuotepäällikkö Pekka Päivikkö Valtralta. Tämän päivän traktori pitää sisällään valtavan määrän tekniikkaa, joka helpottaa mm. huoltojen suunnittelua ja vikatilanteiden selvittelyä. Myös kuljettajan ergonomiaan on kiinnitetty paljon huomiota.

2018-11-17%2010.26.21.jpg

Nykyaikaisen traktorin hallintalaitteistoa.

Osallistuin valmiustoimikunnan tapaamiseen, jossa pohdittiin mm. digitaaliradioiden (Pepa-DMR) tulevaisuutta Vapepa-toiminnassa, päätettiin muutaman UM:ltä lahjoituksena saadun radiolaitteen edelleenjakamisesta sekä nimettiin henkilö(t)  edustamaan SRAL:a Vapepan keskustoimikunnassa.

Puolenpäivän aikaan alkoi hallituksen kyselytunti, jossa hallitukselle esitettiin kysymyksiä mm. koulutuksesta ja koulutusmateriaalista, nettisivujen täydentymisestä (mm. ra-tori), pätevyystutkoiden määrästä, harrasteen markkinoinnista. Keskustelu oli ajoittain hyvinkin vilkasta.

Tunnen positiivista kateutta hyviä puhujia kohtaan, ja Matti (OH7SV) on yksi parhaimpia puhujia mielestäni. Aiheena oli tällä kertaa kiertopolarisaatio HF-bandeilla, josta muutama vuosi sitten myös Michael (OH2AUE) piti mielenkiintoisen esityksen. Mukaansatempaava esitys, jossa asiaa käytiin läpi havainnollistavin esimerkein ja kuvin.

Puskaradiotoiminta, eli workkiminen luonnonsuojelualueilta tai kansallispuistoista (yleensä) kannettavalla kalustolla oli seuraavana vuorossa. Esittelijänä toimi Jari (OH6TX). Tämä harrasteen osa-alue on saavuttanut uutta suosiota viime vuosina, vaikka tätä on harrastettu jo pitkän aikaa. Kun workkimispaikkana on uusi tai muuten harvinainen kansallispuisto, on ääneenpääsyn jälkeen pile up valmis.

Kyselytunti sekä Matin ja Jarin esitykset löytyvät NäköRadioHamin YouTube-sivulta, linkki alempana.

2018-11-17%2012.04.14.jpg

SRAL:n hallitus vastaamassa jäsenistön kysymyksiin.

2018-11-17%2013.02.39.jpg

Matti, OH7SV, kertoi kiertopolarisaatiosta.

2018-11-17%2014.53.13.jpg

Jari, OH6TX, esitteli puskaradiotoimintaa.

Syyskokous alkoi kohta, ja mielenkiintoisimpina asioina useimmille oli varmaankin henkilövalinnat. Kokouksen alussa väistyvä puheenjohtaja Memma (OH1EG) piti osin tunteikkaankin puheen omasta ajastaan hallituksessa. Kokousmuodollisuudet hoituivat suht kätevästi, ja päästiin asiaan. Kokouksessa oli yhteensä noin sata henkilöjäsentä ja kerhoa edustettuna. Nettiseuraajia oli parhaimmillaan noin 300.

Ensimmäiseksi jaettiin tunnustuspalkintoja. Uusi Osmo A. Wiion eli OH2TK:n muistopalkinto "erityisen suurista ansioista suomalaisen radioamatööritoiminnan, erityisesti radioamatööritekniikan, edistämisestä" myönnettiin Timo Ekkolle (OH1SM). Perustelut oli hengästyttävät, joten palkinto menee varmasti oikealle henkilölle. Palkinto luovutetaan Timolle OH1AF:n 60-vuotisjuhlassa.

Toinen palkinto oli vapaamuotoisempi, eli kunniakirja Z. Se annetaan nuorelle tai nuorekkaalle henkilölle tai taholle, joka positiivisella tavalla edistää harrastetta ja ham spiritiä. Kunniakirjan lisäksi mukana tulee stipendi. Tämä kunniakirja annettiin  Z-kylälle. Kunniakirjan vastaanotti Antti (OH1HIH).

Toimintasuunnitelma puhututti hyvän aikaa, loppujen lopuksi korjattiin muutama painovirhe ja päivitettiin oikeiden vuosien numerot talousarvioon. Eräs lisättäväksi ehdotettu asia jäi pois äänestyksen jälkeen.

Hallitusvaaleissa annettiin kaikkiaan 1317 ääntä, joista kokouspaikalla 26 kpl. Hylättyjä yhteensä 4 kpl. Äänestysprosentti oli edelliskertaa 5,3 prosenttiyksikköä korkeampi.

SRAL:n hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Tuomas Tauriala (OH3ERV), hän sai 798 ääntä. Toinen ehdokas Jari Jussila (OH2BU) sai 505 ääntä.

Hallitusvaaleissa Vili Peippo (OH5GE, 814 ääntä) ja Jan Jylhä (OH1NDA, 639 ääntä) valittiin kolmeksi vuodeksi ja Jari Kekki (OH2EXE, 449 ääntä) kahdeksi vuodeksi. Jari Jussila (OH2BU) sai 400 ääntä. Onnittelut kaikille valituille.

Kokous jatkui vielä vaalivaliokunnan valinnalla, puheenjohtajaksi valittiin Jukka Pappinen (OH6MWQ) ja jäseninä jatkaa entiset. Tilintarkastajaksi valittiin sama APK Auditing Oy, kuin vuonna 2018 ja toiminnantarkastajaksi valittiin Marko Saarela (OH2LRD) ja varalle Jorma Heinonen (OH3EX).

Hallituksen esittämissä asioissa käytiin läpi esitys SRAL:n arvoiksi, joka herättikin runsaasti keskustelua. Tekstiin tehtiin kolme pientä korjausta ja valmis teksti ilmestynee aikanaan SRAL:n sivuille.

Jäsenten tekemiä esityksiä kokoukselle ei ollut, joten kokous saatiin tämän kohdan jälkeen päätettyä. Puheenjohtaja Aarno (OH2HAI) kiitti osallistujia ja päätti kokouksen.

Nopeimmat ehtivät ennen iltaruokailua käydä vielä hotelli Hirven saunassa, jossa viimeistään sai hien pintaan. Pieni uima-allas jäi kokeilematta, oli kuulemma vilpoista vettä.

Iltaruokailu oli järjestetty viihtyisään ravintolaan, jonka nimi on Olohuone ja Keittiö Wille. Rakennus on jostain 1800-luvun lopulta, ja hauskasti sisutettu. Ruoka oli hyvää ja sitä oli perinteiseen tyyliin riittävästi.

Ruokailun jälkeen monilla ilta jatkui vielä pidempään, mutta itsellä väsy veti petiin jo kymmenen jälkeen. Aamupäivällä alkoi paluumatka kohti Kouvolaa.

Kiitos tapahtuman järjestäjille, SRAL:lle ja kaikille tutuille turinatuokioista.

NäköRadioHamin videot Syyspäiviltä täällä.

Esa, OH5KRQ