Kaakkois-Suomen piirin Vapepan perinteinen valmiusavaus pidettiin Valkealassa Puhjonrannan leirikeskuksessa. Paikalle oli kutsuttu maakunta- ja paikallistoimikuntien toimihenkilöt, Vapepa-johtajat ja -päivystäjät sekä valmiuskouluttajat. Aluksi pidettiin pieni esittelykierros, itselle uusi tuttavuus oli vuodenvaihteessa Etelä-Savon maakuntatoimikunnan puheenjohtajana aloittanut Juhani Kautonen. Tervetuloa porukkaan!

Vuoden 2015 mittavin Vapepa-tehtävä oli lähes viikon kestänyt ensihuoltotehtävä Joutsenossa Lappeenrannassa marraskuun alussa. Vapepalaisia oli mukana noin kaksikymmentä, henkilötyötunteja tuli yli 230. Jälkeenpäin tuli kiitosta mm. aikuisten psykososiaalisten palvelujen johtajalta Timo Salmisaarelta. Kaikkiaan piirissä oli viime vuonna 33 hälytystä, joista 9 koski ensihuoltoa. Kouvolan paikallistoimikunnassa kirjattiin 13 hälytystä (4 kpl ensihuolto). Maahanmuuttoon liittyviä tehtäviä oli useita piirin alueella, mm. vastaanottokeskusten ja asuntojen kalustamista ym.

Hälytysten ja maahanmuuttoon liittyvien tehtävien lisäksi viime vuonna oli myös paljon valmistelevaa toimintaa. Piirin alueella järjestettiin useita perus- ja täsmäkursseja, harjoituksia ja esittelytilaisuuksia. Mittavimmat harjoitukset olivat Puumalan öljyntorjuntaharjoitus, Haminan vesialueharjoitus ja Iitin evakuointiharjoitus.

Vapepan operatiivisen toiminnan työkalun OHTOn (OHjaamme TOimintaa) käyttöönotto starttaa kevään kuluessa, suurin käyttäjäryhmä alkuvaiheessa on todennäköisesti Vapepa-päivystäjät ja -johtajat (hälytystehtävän perustaminen ja joukkojen koollekutsuminen sekä raportointi). Kun kaikki toiminnot on käytössä, hyötyvät siitä myös valmiuspäälliköt ja -kouluttajat, toimikuntien luottamushenkilöt, hälytysryhmien tietojen ylläpitäjät sekä yksittäiset toimijat. Toki OHTOn täysipainoinen hyödyntäminen edellyttää, että kaikki resurssit on syötetty tietokantaan. Kevään kuluessa tullaan järjestämään infoja ja koulutuksia eri käyttäjäryhmille, kussakin maakunnassa on oma OHTO-kouluttaja (Kymenlaaksossa Jouni Tykkä) ja avukseen hän saa OHTO-kummin tai -kummeja.

OHTOsta on kattavasti tietoa saatavilla Vapepan sivuilla, kannattaa tutustua.

Toimintarikasta vuotta 2016!

Esa Harjula
puheenjohtaja
Kymenlaakson maakuntatoimikunta