Kymmenes Kaakkois-Suomen Vapepa-leiri päättyi eilen iltapäivällä. Sää oli koko viikonlopun ajan upea, majoitusolot toimivat ja ruoka hyvää/riittävästi. Kouvolan Radiokerhosta (tai Voikkaan Viestistä...) mukana oli Antti (OH5GJH), Esa (OH5KRQ) ja Hannu (OH5FP). Toimime viestiosastossa Tarmon (OH5NSV) alaisuudessa.

Perjantaina oli pikainen rastiratakierros, johon omana joukkueenamme osallistuimme. Ei ihan viimeisiä oltu, mutta seuraavalle kerralle jäi vielä parannettavaa ainakin solmujen teossa ja köydenheitossa. Saunan (ja uinnin?) jälkeen iltaa istuttiin grillikatoksella menneitä muistellen ja uusia juonia punoen.

Lauantaina pystytimme kaksi mastoa (12 m teleskooppi mallia USSR ja n. 10 m "onkivapa"), joihin asennetin 164 MHz antennit. Ainakin pystytystä seuraneilla leiriläisillä riitti lystiä. Varsinaisista koulutusrasteista tutustuimme vain Lappeenrannan Ilmailuyhdistyksen esitykseen lentopelastuksesta ja -etsinnöistä. Aiheesta on tehty DVD, jota ymmärtääkseni näytetään televisiossa Ylen kanavalta lähiaikoina. Illalla oli juhlaohjelmaa, jossa muisteltiin aiempien vuosien leirien kommelluksia ja sattumuksia. Olipa eräs tunnettu Vapepa-aktiivi joutunut tiukan paikan tullen muuntautumaan jopa papiksi ja viranomaiseksi oikeiden henkilöiden ollessa toisaalla tai kokonaan estyneenä. Iltamat jatkuivat elävän musiikin tahdittamana ja huikeita tanssiesityksiäkin nähtiin. Juhlapaikan suljettua ovensa moni jatkoi vielä grillikatokselle, jossa juttua riitti pitkälle yöhön.

Aamiaisen jälkeen poliisi piti tiedonannon, jonka mukaan viisihenkinen veneseurue on kateissa ja lentokone on hälytetty tutkimaan oletettua katoamisaluetta. Saatujen havaintojen jälkeen paikalle lähetettiin kaksi veneryhmää, jotka tutkivat rantoja ja nousivat saareen tutkimaan tarkemmin. Samoihin aikoihin tuli ilmoitus kahdesta kadonneesta marjastajasta, joita kaksi maastoryhmää lähetettiin etsimään autopartion löydettyä kadonneille kuuluvan auton.

Kaikki kadoneet löytyivät aikanaan ja paljon oppia ja opittavaa saatiin mm. karttojen lukemisesta ja eri koordinaattijärjestelmien (ilmailu <> veneily <> maastokartat) yhteensovittamisesta. Seuraavalla kerralla tositilanteessa olemme taas toivottavasti hieman valmiimpia toimimaan viranomaisen pyytäessä apua.

Yhteydenpitoon käytettiin kahta 164 MHz kanavaa eri ryhmille, veneisiin meri-VHF -radioita rannassa olevasta laivasta (välitys toisella radiolla), Virveä viranomaisen ja lentokoneen välillä ja pmr-radioita "toimistokäytössä". Varalla oli 68- ja 144- radioita isoine tukiantenneineen, mutta niitä ei tällä kertaa tarvittu.

Yhteenvedon ja palautekeskustelujen jälkeen alkoi kotimatka. Kotiin päästyäni soi puhelin, ja tuli ennakkohälytys etsinnästä. No, olipahan kaikki tavarat valmiina, mutta väsymys painoi vahvasti. Onneksi lähtö peruuntui hetken päästä...

PS. Eilen sunnuntaina tuli soitto kerhon pihasta puoli kuuden aikoihin, kun porukkaa seisoskeli lukitun oven takana. Julkinen anteeksipyyntö tässä, kun en muistanut mainita mahdollisesta avautumattomuudesta vakiohenkilöiden ollessa toisaalla. Kolme avainhenkilöä oli tulossa mainitulta leiriltä, muista ei ole tietoa. Jos on innostusta ns. kerhomestarin puuhaan, ei kun yhteyttä minuun niin katsotaan miten tilannetta saadaan parannettua.

Esa, OH5KRQ

maisema.jpg

Näkymä leiripaikan rannasta

tuntomerkit.jpg

Poliisi antaa kadonneiden tuntomerkkejä harjoitukseen osallistuville etsijöille.

Paikallisen sanomalehden toimittaja kävi paikalla harjoituksen aikana, artikkeli tässä. Kirjoitus- ja asiavirheet toimituksen, ei haastateltujen tekemiä.