Leiri on tältä vuodelta ohi.

Kahdenlaista säätä oli leirin ajan tarjolla, välillä satoi kaatamalla ja toisinaan aurinko pilkisteli pilvien välistä. Lämpömittari oli juuri ja juuri toisella kymmenellä. Enimmät aktiviteetit suoritimme sisätiloissa tai ainakin katon alla muuten, niin leirin viettoon asialla ei oleellisesti ollut vaikutusta. Kävipä rohkeimmat jopa järviveden lämpötilankin testaamassa.

Lauantaiaamuna yhdeksän aikoihin alkoi ensimmäisiä saapua paikalle, luvassa oli perinteisesti antennitalkoita: G5RV HF:lle ja pieni tikku 145 MHz:lle toistinkäyttöä varten. Jari (OH5GWF) hääri niin katolla kuin maassakin antennien kimpussa, ollen muita avustajia myös matkassa. Radiot olivatkin hyvissä ajoin valmiina ja mm. toistimen kautta sai osa tulijoista ajo-ohjeita perille. Jouni (OH2JIU) toi mukanaan Peppis-vaunun ja Mikon (OH2FPR) kanssa laittoivat sen antenneineen esittelykuntoon.

Seppo (OHFJA) ja Jouni (OH2JIU) Peppiksen antennien kimpussa. (Kuva: OH5KZ)

Tervetuliaissanojen ja pullakahvin jälkeen Ilkka (OH5IY) aloitti oman esitelmänsä aiheesta majakka-antennien kenttämittaukset vs. suuntakuviot. Tunnin aikana saimme mm. nähdä ja kuulla:
- kuinka niin maasto- kuin rakennelmaesteet saattoivat tehdä ihmeellisiä koukeroita kentänvoimakkuusgraafeihin
- miten toiset maastossa liikkuvat ihmiset reagoivat antennien ja mittalaitteiden kanssa hiippailevaan kaveriin
- aikaa, rahaa ja kaloreita palaa, kun kiertelee ympäri maakuntaa tekemässä mittauksia

Kaikkiaan hieno esitys, jälleen kerran.

Ilkka (OH5IY) ja majakoiden mittaukset. (Kuva: OH5KZ)

Pienen tauon jälkeen Hannu (OH5FP) esitteli WSPR ja ROS -digimodeja. Pienillä tehoilla ja hyvin kapealla kaistalla voidaan tutkia eri bandien signaalietenemistä, ja jopa automaattisesti lähettää sähköpostilla tieto kuullusta asemasta vastapelurille. Kaikkea ne insinöörit keksii...

Hannu (OH5FP) esittelee WSPR -modea. (Kuva: OH5KZ)

Rauski (OH6AYW) toi SRAL:n terveiset, jotka poikivat myös aktiivista keskustelua yleisössä. Asiaa oli paljon, tässä poimintoja:
- kilpailujen kehittämisestä tulossa kysely, jonka pohjalta työryhmä kasaa materiaalia SRAL:n kesäleirillä pidettävään foorumiin
- Workkimisen arvomaailma julkaistu myös kirjana, pdf on SRAL:n sivuilla
- verkkoavusteisia kursseja (K, T1) kehitetään edelleen, kaikkien haettavissa avoimen ammattikorkeakoulun kautta
- SRAL:sta lausunto Liikenne- ja Viestintäministeriöön taajuusmaksuista
- Opetusministeriöstä saatu erityisavustus nuorisotoiminnan kehittämiseen
- teknisiä toimittajia kaivataan edelleen Radioamatööri-lehteen
- syyspäivät 2010 ja kesäleiri 2011 haussa

Rauski (OH6AYW) kertoi SRAL:n terveiset. (Kuva: OH5KZ)

Bulletiinin kuuntelun (ja kuittausyritysten) jälkeen olikin jo aika siirtyä saunaan, grillille tai vaikkapa tutustumaan Peppis-vaunuun. Kelpaa OH2-piirissä lähteä Vapepa-keikalle, kun viestiporukalla on käytettävissä itse rakennettu tarkoituksenmukainen liikkuva työpiste. Mastosta löytyy antennit neljälle bandille: 2 m, 70 cm, Pepa-VHF ja 68 MHz. Sisällä on radiot, kojeet, tulostimet sun muut vehkeet.

Jouni (OH2JIU) säätää Peppiksessä. (Kuva: OH5KZ)

Grillikatoksella ilta kului pimeäksi asti nopeasti, syömisen ohessa Juha (OH5CW) säesti laulajia kitaralla. Miten pitkälle lie ääni kantoi järven pintaa pitkin... Päivä oli jo vaihtunut sunnuntaiksi kun Juha vielä leiriasemalla workki pari qsoa, kaukaisimmat taisivat olla Brasiliaan.

Eväshetki grillillä. Vasemmalta Wille (OH5LEP), Juha (OH5CW), Sanna (OH5MWZ-XYL), Sinishash ja Aki (OH5MWZ). Iivari metsästi herkkupaloja.

Aamulla herätyksen jälkeen nautittiin aamupalaa, purettiin laitteet ja siivottiin paikat. Kiitokset kaikille leirivieraille, talkoissa mukana olleille ja esitelmien pitäjille. Kävijöitä oli vajaa kolmekymmentä, enemmänkin olisi mahtunut. Ensi kesänä uudestaan.

 

73's de OH5KRQ, Esa