Lauantaiaamu valkeni aurinkoisena ja kirkkaana. Kolme autoa pakattuna tarvikkeilla ja työkaluilla suuntasimme kohti Vuohivuoren huippua. Hyvissä ajoin paikalle oli jo saapunut Jari (OH5GWF), joka avainten puuttuessa tyytyi tutustumaan mm. nykyisiin antenniripustuksiin. Hannun (OH5FP) kanssa saavuimme lähes samanaikaisesti ja näin saattoi projekti käynnistyä.

Akin (OH5MWZ) vinkkamaana otin mukaan imurin, jolle olikin töitä. Samalla kun villakoirat (Caniche) ja irtosora siirtyivät pölypussin uumeniin, Hannu ja Jari kantoivat keskisuuren konttorin verran menneiden vuosien ATK-roinaa pihalle. Kunhan arki koittaa, Ahlmannintielle lähtee isohko lasti...

Siivoustöiden päätyttyä pääsimme itse asiaan. APRS -käyttöön varattu uuden elämän saanut vanha PC (tnx Hannu) nostettiin pöydälle ja pieni skanneriradio tumppiantennilla siihen kiinni kuuntelulle. Häiriöitä kuului paljon, hyötysignaalia ei juuri lainkaan. Seuraavaksi pihalle. Suunnilleen näihin aikoihin puuhia tuli hämmästelemään Juha (OH5KVG) parin harmonisen kanssa.

Sivujuonteena mainittakoon, että Hannun purkamista 70 cm pakettikojeista ylijääneitä Benefon-radioita yritettiin parillakin yksilöllä saada ääneen. Varmaan oltais kokeiltu kaikki maapallon radiot ja todettu risoiksi, jollei olisi huomattu että Mascotin jännitteentaso kuormitettuna oli samaa luokkaa kuin AC-syöttö eräällä radioamatöörileirillä takavuosina... No, ei se Benecolin käyttöliittymä auennut vaikka sähköäkin oli lopulta saatavilla.

Tässä välissä, tai hieman eri aikaan kokeilimme myös APRS:lle aiottua vanhaa Televa-Moppea + 13 el beamia. Raportti Kausalasta 59 ja plussia. Tnx Martin, OH2GRA. Radio ainakin on ehjä.

Antenniksi oli valittu ammattimallinen dipoli, jota Jari alkoi kuljettaa kohti pylvään huippua. Asiaankuuluva varustus päällä, luonnollisesti. Suunnaksi muotoutui suunnilleen itä-koillinen. Antennin kiinnityksen jälkeen alkoi kaapelinveto. Toinenkin Juha (OH5CW) pistäytyi paikalla, tosin vain puhelun muodossa. Hänellä oli soittokeikka toisaalla, puolin ja toisin vaihdoimme mieli- ja kielikuvia omista sijainneistamme. Antennikaapeli löysi viimein tiensä seinän läpi, Jari puristi laatikostaan löytämänsä N-liittimen paikalleen ja valmistautui taas kiipeämään pylvään nokkaan. Asianmukaiset suojaukset liitoksille ja pääsimme testaamaan koko laitosta. Esitestin tein omalla pikku Yaesulla, pienimmällä teholla (50 mW?) sai kätevästi Lahden toistimen auki. Antenni toimii.

Tovin aikaa käytettävissä olevia purkkeja tutkittuamme totesimme, että rautaa ei ole riittävästi Mopen APRS-käyttöön valjastamiseen. Mukaan varattu Icom otettiin käyttöön ja Mopen tutkinta jäi Jarin harteille. Seuraavien toimenpiteiden yksityiskohtaista selostusta kertomatta todettakoon, että oikeisiin reikiin työnnetyt liittimet oikeilla ohjelmallisilla tuloliitäntävalinnoilla ja tasosäädöillä toi puolen tunnin ihmettelyn jälkeen halutun lopputuloksen ja OH5RBG ilmestyi bandille muutaman vuoden tauon jälkeen. Nyt pitäisi alueella olla melko hyvin kuuleva digipiitteri, joka ottaa vastaan lähialueelta kuuluvat paketit ja esim. Jarin internetportin kautta välittää ne osoitteeseen www.aprs.fi kaikkien ihmeteltäväksi. Siirryimme pihalle makkaranpaistopuuhiin.

Kiitokset kaikille suoraan ja välillisesti projektissa mukana olleille, erityisesti Jarille kiipeilyistä ja asennuksista, sekä Hannulle materiaalin toimittamisesta.

73's de OH5KRQ, Esa

Joitakin kuvia projektin tiimoilta (blogin oma moottori skaalasi kuvat...):

1585362.jpg

Esa, OH5KRQ, harvinaisessa puuhassa...

1585178.jpg

Hannu, OH5FP, purkaa kaapeleita radiokaapista.

1585182.jpg

Jari, OH5GWF, kiipeää asentamaan antennia.

1585188.jpg

Säätämistä, säätämistä...

1585176.jpg

Lopuksi: Maggaraa!