Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Kouvolan paikallistoimikunta järjesti autopartiointiharjoituksen tiistaina 21.4.2015 Valkealassa Jokelan paloaseman ympäristössä. Nimen perusteella saattaisi odottaa katujen, teiden ja raittien varsien tutkiskelua, mutta erittäin tärkeä osa etsintää on myös autosta poistuminen ja tarkempi maaston tutkiminen. Ahkerimmat olivat kulkeneet pienessä metsikössäkin, vaikka erikseen ei pyydetty. Harjoituksessa ei käyty kenenkään pihalla tai suljettujen puomien takana. Osallistujia oli 25.

Ennen harjoitusta oli teoriaosuus, jossa aluksi komisario Jukka Lankinen kävi läpi päivitettyä sopimusta poliisin ja vapaaehtoisten yhteistoiminnasta, mm. vapaaehtoisten kouluttautumisesta ja järjestäytymisestä sekä omasta turvallisuudesta. Valmiuskouluttaja Harri Huomo kävi läpi autopartioinnin asioita, mm. ryhmän koko ja toiminta sekä raportointi johtoon. Itse kävin lyhyesti läpi viestiliikennettä. Lopuksi esitettiin kuvasarja, joiden esittämien esineiden, maamerkkien tai rakennusten havainnoista pyydettiin ilmoittamaan johtopaikalle.

Kuvitteellisessa tilanteessa poliisi hälytti Vapepan etsimään kadonnutta miestä Valkealan Jokelan suunnalla, etsinnän johtopaikka perustettiin Jokelan paloaseman tiloihin. Vapepa-johtaja Anne Vainio kertoi etsittävän henkilön tuntomerkit ja alkoi yhdessä apujohtaja Virve Värrin kanssa jakaa etsintäalueita autopartioille.

Pörstin Hannun (OH5FP) ja Siiran Jussin kanssa perustimme viestitysaseman johtohuoneen viereen, varustuksena 2 kpl 68 MHz autoradioita ja katolle sijoitetut GP- ja magneettiantennit. Johtopaikan sisällä käytössä oli PMR:t ja kuuluva ääni. Testiyhteyksien ja radioiden kanavamäärittelyjen jälkeen partiot pölähtivät sukkelaan hakemaan radioita. Itse jaoin ja kirjasin radiot ja Hannu piti pikakoulutuksen. Kolmella partiolla oli Vapepa-tutka käytössä.

Alkuhässäkän jälkeen kaikki kahdeksan partiota pääsi matkaan ja yhteyskokeilujen jälkeen omille tonteilleen suorittamaan etsintää. Erilaisia esineitä (mm. mehukannuja, vaatekappaleita, reppu) raportoitiin johtopaikalle ja johto ohjeisti jatkotoimenpiteet. Erilaisia havaintoja tuli runsaasti ja ajoittain radioliikenne oli hyvinkin hektistä. Varsinaisia kuuluvuusongelmia ei juuri ollut, toisaalta etäisyydetkin olivat lyhyitä (alle 3 km).

Harjoitus keskeytettiin suunnitellusti ja partiot pyydettiin johtopaikalle kahville ja purkuun. Ihan kaikkia etukäteen vietyjä tavaroita ei löydetty, mutta siitä saattoi jäädä partioille paremmin mieleen mm. riittävän pieni ajonopeus ja jalkautumisen tärkeys. Molempien asioiden tärkeyttä myös poliisi korosti loppupuheenvuorossaan. Partioiden palautteissa harjoitus koettiin opettavaksi ja mielekkääksi, ja paikoin jopa hauskaksikin. 

Kiitos kaikille harjoitukseen osallistuneille, tavataan samassa paikassa 19.5.2015 partioetsintäharjoituksen muodossa. Muutama paikka on vielä vapaana, katso ilmoittautumisohjeet Vapepan sivuilta. Iso kiitos Annelle ja Harrille harjoituksen junailusta ja pelin kehittämisestä.

Esa Harjula (OH5KRQ)
Kouvolan paikallistoimikunta

 

2015-04-21%2017.08.06.jpg

Ylikomisario Jukka Lankinen kävi läpi poliisin ja Vapepan yhteistyösopimusta.

2015-04-21%2017.26.49.jpg

Valmiuskouluttaja Harri Huomo alusti autopartioinnissa muistettavia asioita.

2015-04-21%2019.03.06.jpg

Hannu Pörsti (OH5FP) hoiti viestitystä partioden ja johdon välillä.

2015-04-21%2019.05.01.jpg

Oma viestitysasema "hyvässä järjestyksessä".

2015-04-21%2019.18.05.jpg

Vapepa-tutkan tilannekuvassa näkyi kolmen partion sijainnit.