Tervehdys.

Viitospiirin kerhojen yhteistapaaminen järjestettiin Kotkassa Hotelli Leikarissa, järjestäjänä oli Viitosten kerho.

Alla muistiinpanoja tapaamisesta, jospa niistä saa jotain tolkkua...

PS. SRAL:n osuutta täydennetty 4.11.2013, kiitokset Jussille (OH5C) ja Zaballe (OH1ZAA) tarkennuksista.

Esa, OH5KRQ

Osallistujakerhot ja edustajat:

OH5AA Pertti Räsänen OH5VX
OH5AA/OH5ACC Tero Glan OH5TEG
OH5AB John Ahlbom OH5NZ
OH5AB Heikki Launis OH5XO
OH5AB Pekka Kinnunen OH5GVI
OH5ABP Vesa Pakarinen OH5MNH
OH5ABP Hemmo Peräkylä OH5LJT
OH5AD Simo Suurnäkki OH5GIO
OH5AD Samuli Immonen OH5FED
OH5AD Jukka Hyyryläinen OH5GJZ
OH5AG Esa Harjula OH5KRQ
OH5ASA Asa Laine OH5FRJ
OH5LIZ Hannu Pörsti OH5FP
SRAL Jussi Kekki OH5C
SRAL Jan Hubach OH1ZAA
Turvatoimikunta: Jari Myntti OH5ZN

2013-11-03%2013.01.13-normal.jpg

Vasemmalta oikealle: Jussi (OH5C), Hannu (OH5FP), Jan (OH1ZAA), Pekka (OH5GVI), John (OH5NZ), Heikki (OH5XO) ja Asa (OH5FRJ). (Kuva: OH5KRQ)

2013-11-03%2013.01.02-normal.jpg

Vasemmalta oikealle: Jukka (OH5GJZ), Samuli (OH5FED), seisomassa Pertti (OH5VX), Simo (OH5GIO), Vesa (OH5MNH), Hemmo (OH5LJT) ja Jari (OH5ZN). (Tärähtänyt kuvaaja: OH5KRQ)

Avaus

Viitosten Kerhon pj Tero Glan (OH5TEG) toivotti kokousvieraat tervetulleeksi ja pyysi nauttimaan kahvipöydän antimista. Tero Glan valittiin palaverin puheenjohtajaksi ja Esa Harjula sihteeriksi. Kokouskutsun yhteydessä ollut esityslista hyväksyttiin siten, että muut asiat -kohtaan lisättiin viitospiirin bulletiini ja QSL-korttien käsittely. Edellinen pöytäkirja oli kutsun yhteydessä lähetetty osallistujille, käytiin lyhyesti läpi.

2013-11-03%2013.00.53-normal.jpg

Puhetta johti Tero, OH5TEG. (Kuva: OH5KRQ)

SRAL:n puheenvuorot

SRAL:n puheenvuorot piti hallituksen jäsen Jussi Kekki (OH5C) ja toiminnanjohtaja Jan Hubach (OH1ZAA).

Jussi, OH5C:

"Tuon tässä Suomen Radioamatööriliiton hallituksen terveiset Vitospiirin Yhteispalaveriin ja koska olen itsekin vitosista ja kuulun OH5AG kerhoon Kouvolassa, asia on minulle erittäin mieluinen.

On kulunut melkein vuosi hallituksen jäsenenä ja pikkuhiljaa olen tottunut hallitustyöskentelyn rutiineihin. Nykyinen hallitus on erittäin yhteistyöhenkinen ja kaikki on sujunut hienosti sekä rauha on palannut ymmärtääkseni myöskin kentälle.

Suurin työ on ollut uuden tutkintojärjestelmän kehittäminen ja se on nyt aikalailla loppusuoralla, kiitos Timon OH3LMG ja Juhanin OH2MD suuren ja täysin vapaaehtoisen panoksen. Tutkintojärjestelmän kysymyspankki on lähes valmis ja etsimme sille kääntäjiä.

Toinen suuri ponnistus oli Kesäleiri 2013 EvoHami. Kun ketään vapaaehtoista kerhoa tai kerhoja ei järjestäjäksi määräaikaan ilmaantunut, päätti hallitus itse järjestää leirin. Leiri saatiin kunnialla läpi käytännössä ja talouskin pysyi plussan puolella.

Tulevien sääntömääräisten päivien ja ehkäpä myös leirin järjestämisessä ollaan tähyilty tänne vitosten suuntaan...josko nyt pitkästä aikaa saataisiin syyskokous, kesäleiri tms. tänne vireään vitospiiriin. Laittakaahan vitoset nyt mietintämyssyt oikeinpäin ja kova vääntö eli vaikka kesäleiri tänne.

Seuraava kerhotoimintapäivä on ajateltu pidettäväksi ensi helmikuussa länsirannikolla Uudenkaupungin tietämillä. Vuonna 2015 voitaisiinkin sitten ehkä lähteä tänne Kaakkois-suomeen.

Hallituksessa on myöskin monia muitakin projekteja esillä mm:

 • Uusi jäsenrekisteri, mutta uusi tutkintojärjestelmä on kuitenkin saatava ennen sitä valmiiksi.
 • Liiton 100 - vuotis juhla ja siihen liittyvä historiikki.
 • Ehdotuksia historiikin kirjoittajaksi otetaan vastaan.
 • Liitto täyttää 100 v vuonna 2021

SRAL hakee EU.lta tukea YOTA 2014 ( Youngsters On The Air ) tapahtumaan johon suomi on saanut järjestelyoikeudet." (OH5KRQ: Lisätty 4.11, tnx Jussi OH5C)

Janin, OH1ZAA, mukaan Liiton toimistoa on uudistettu, hyödytöntä materiaalia on hävitetty ja historiallisesti tärkeitä laitteita ja dokumentteja otettu talteen. Tutkintouudistukseen liittyen Jan kiitti Heikkiä, OH5XO, aktiivisuudesta kehittämisessä ja kommentoinnissa. Johnin, OH5NZ, ehdotuksesta Heikille annettiin väliaplodit. Tällä hetkellä kaikilla on mahdollisuus osallistua AR-X:n kommentointiin ja kehittämiseen. Juhani, OH2MD, on koordinoinut kysymyspankkien uudistamista vapaaehtoisryhmän avustamana, ja Timo, OH3LMG, on saattamassa ohjelmistoa tuotantokuntoon testaamalla, ja syöttämällä kysymyspankkeja. Laki vaatii käännöksen vähintään myös ruotsinkielelle. Se on iso työ ja maksaa rahaa.

26.11.2013 SRAL:n toimistolla on avoimien ovien päivä, klo 17 - 20. Uusia kirjoja, lehtiä ja komponentteja (mm. ferriittejä) on tarjolla. SRAL:n järjestämillä viestintäpäivillä käsiteltiin mm. SRAL:n sisäistä viestintää. Tarkoitus on saada esim. hallituksen kokouksiin suoraa tietoa ohjaajilta, kutsumalla heitä kokouksiin.

SRAT:n tilanteesta kysyttäessä Jan kertoi, että toiminta on pysäytetty, ja tarvikemyynti tapahtuu lähinnä jäsenpalveluna; SRAL:n kautta: kirjoja, lokikirjoja, ferriittejä, paitoja, ym. tarvikkeita

Ficorasta tiedusteltiin uutisia, esim. 5 MHz oikeudet yksittäisille amatööreille, kuten useissa Euroopan maissa toimii jo? Viranomaisten pääpaino on WRC-15 valmisteluissa, mutta monia asioita on kesken eri käsittelyvaiheissa. Ficorassa on ollut myös tehtävien jälleenorganisointia. SRAL on järjestämässä tapaamista Ficoran kanssa mm. tutkintouudistuksesta ja vireillä olevista taajuus- ja määräysasioista.

Vapepa-ohjaajan puheenvuoro (Esa, OH5KRQ)

Alueellamme on kaksi maakuntatoimikuntaa, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala. Puheenjohtajina Esa (OH5KRQ) ja Tarmo (OH5NSV). Vapepan toimintalinjaus vuoteen 2020 saakka on otettu käyttöön, asioina mm. toimjoiden sitouttaminen ja järjestäytyminen, kouluttautuminen, uuden väen rekrytointi, ulkoinen ja sisäinen viestintä.

Perinteisten etsintöjen lisäksi ensihuoltotehtävien määrä on nousussa, mm. henkinen tuki, liikenteenohjaus, majoitus, muonitus ym. Isoja tehtäviä mm. kesällä Vihtavuoren räjähdysvaara ja usean päivän etsintä Forssassa. Tähän mennessä tänä vuonna tehtäviä 194 kpl, Kaakkois-Suomessa (sis. Etelä-Savo) 46 kpl.

Viestittäjiä kaivataan lisää, pyritään houkuttelemaan radioamatöörejä Vapepa-koulutuksiin. Viestin kurssiohjelmat (perus- ja jatkokurssi) on uudistuksen alla, työstö kestänee 1-2 v. Viestin jatkokurssin pituus on 16 oppituntia, tavoitteena saada valmiudet toimia johtopaikan viestihenkilönä (viestitys, kaluston merkintä ja käsittely, antennien asennus ym).

SRAL:n toimintasunnitelmaan 2014 on tavoitteeksi kirjattu mm. 164 MHz (Pepa-VHF) toistinten saaminen + radioiden ohjelmointi tätä varten. Vaatii rahaa ja tahtoa päättäjiltä.

Kommentteja:

 • Sydäntalvi-harjoituksessa 16.2.2013 Turva-toiminnassa mukana olevat amatöörit järjestivät harjoituksen raportoinnin rinnalle ra-pohjaisen siirtotien osalla alueista.
 • Turva-toiminta voisi tukea Vapepa-toimintaa tehtävissä, joissa yhteysetäisyydet ovat liian pitkiä VHF-yhteyksille ja oletettavasti kaupalliset yhteydet ei ole käytettävissä.

Turvatoimikunnan puheenvuoro (Jari, OH5ZN)

Jari esitteli Turva-toiminnassa käytettäviä digi-ohjelmia, joilla mm. on mahdollista järjestää viestiyhteydet (VHF ja HF) valtakunnallisesti, vaikka sähkö- ja tietoverkot ei ole käytettävissä. Käytettävissä on mm. sähköpostiyhteydet.

Välitysasemia 80 ja 40 metrillä on Etelä-Suomessa kaksi (Vantaa ja Mikkeli), asemia kaivataan Keski-Suomeen ja pohjoiseen. Väliysasemien tulisi toimia 24/7, tällöin ne voitaisiin liittää kansainväliseen verkkoon.

2013-11-03%2013.51.46-normal.jpg

Turva-puheenvuoron piti Jari, OH5ZN. (Kuva: OH5KRQ)

Kerhojen toiminnan esittely

OH5AA (OH5TEG)

3.11.13 47 jäsentä, 1 kunniajäsen. Ristinkalliolla kerhohuone. Vuokra 30 euroa. Ei avustuksia. 25 eur jäsenmaksu. Jäsenmäärämuutokset pieniä. Kerhoillat tiistaisin, keskimäärin 10 hlö. VHF-ja HF-radioita käytettävissä sekä näille antennit.

2 m toistin antennit ja kaapelit uusittu. 70 cm toistin työn alla. 2 m toistimessa 30 h varakäyttö 50/50-käytöllä. Ei mukana Vapepa- tai Turva-toiminnassa. Tiedotus sähköposteilla, 5-piirin bulletiinissa ja jäsenkirjeellä.

Kerhoa kiitettiin 2 m toistimen remontista, kuuluvuus parantunut huomattavasti.

OH5AB (OH5GVI)

64 jäsentä, gvi puheenjohtaja. Kerhotila Valion tiloissa, 100 eur/kk. Avustusta 900 eur/vuosi. 30 eur jäsenmaksu, 20 eur opiskelijat ja nuoret. HF ja 2 m asemat + antennit. Kannettava pc digimodekäyttöön. Lainattavaa radiokalustoa, lähinnä uusille jäsenille. Tutkintoja 2 kpl.

R-net asema kerholla, APRS-digipiitteri Taavetissa ja osallisuus Puumalassa sijaitsevassa AIS-vastaanottoasemassa. OH5AB:lta osallistujia MPK:n harjoituksessa. Savitaipaleella HF-asemat, Lappeenrannassa 2 m asemat. Imatralla 2 m ja HF-asemat. 2 m toistin siirretty Muukkoon, tilat ja tarvikkeet maksutta. UPS tulossa toistimelle.

RA-kurssia ei ole järjestetty. OH5B-kutsulla osallistuttu majakkaviikonloppuun. Viitoskerhojen bulletiinien vetovastuu ja QSL-piirimanagerointi OH5AB:lla. Edelleen ongelmana on erikoiskutsuilla saapuvat kortit, tiedot erikoiskutsuista [email protected].

OH5ABP (OH5MNH)

1998 perustettu. Joutseno liitetty Lappeenrannan kaupunkiin. 5 jäsentä, kaikki myös OH5AB:n jäseniä. Aktiivitoiminta nokkakusoilua ja muita harrasteita. Kerhotila OH5ABP:n kotona. QRV 160 m – 70 cm.

OH5ACC (OH5TEG)

Merihaukat ry, kutsuna OH5S (YOTA). Äänessä lähinnä partiolaisten radiokilpailuissa + markkinoi ra-toimintaa partiolaisille.

OH5AD (OH5GIO)

2013 aktiivista toimintaa, useita yleisötilaisuuksia. Harrastemessuilla pieni asema, jossa mm. digilähete-esittelyjä. Nuoret kiinnostuneita, SRAL:n materiaalia oli jaossa. Syyskuussa Ruutikellarissa oli iso HF-asema + OH5IJL:n mittalaitekokoelma. Vierailijoita n. 100 hlö, muutama halusi liittyä kerhon jäseneksi.

Jäseniä 69 (3 uutta). Jäsenmaksu amatööreiltä 20 eur, muilta 10 eur. Kerhotilat Kokkokallion väestösuojassa, kerhoillat tiistaisin. 5-10 hlö. Ei osallistuttu perinneradiotoimintaan, IOTA-kilpailussa OG5A-tunnuksella mukana. Kesäleiri Metsäkylässsä kesäkuussa, n. 20 hlö.

2014 jatketaan samoilla linjoilla, Ruutikellarin esittelytilaisuus mietinnässä koska aktiivihenkilöt ikääntyvät. Pääpaino nuorisoon kohdistuvassa markkinoinnissa. IOTA- ja SAC-kilpailuun ja perinneradiotapahtumaan pyritään osallistumaan.

Kerholla VHF/UHF/HF-laitteet. 70 cm ja 23 cm toistimet toiminnassa. 2 m majakka myös. Kerholla on APRS igate toiminnassa, ukkosten aikana qrt. Ukkossuojaus tulossa.

OH5AG (OH5KRQ)

Kerho kokoontuu keskimäärin joka toinen sunnuntai Kouvolan Tornionmäessä kaupungin omistamalla entisellä nuorisotalolla, 2013 muutaman kerran myös Radiomuseolla. Tilasta ei makseta vuokraa. Jäseniä kerhossa on noin 90, kaksi kunniajäsentä. Kerholla HF-asema + 3-el yagi.

Jäsenmaksut ovat 15 € (varsinaiset) ja 5 € (perhejäsenet, työttömät ja opiskelijat). Avustusta kaupungilta 250 €. Kerhon 50 v kesäleiri pidettiin Orilammella kesäkuussa, kävijöitä n. 45 hlö.

Putkiradiomuseolla OH5K-kerhon ra-kurssi menossa, seitsemän kurssilaista. Tiedotus kerholaisille s-postilla (peitto n. 95 %), jäsenkirje 1 krt/vuosi, kerhon www, bulletiinit (SRAL ja 5-piiri). Vapepassa mukana 3-4 hlö aktiivisesti, lisää kaivataan.

Kahdeksan majakkaa (28 MHz - 10 GHz), Ilkan OH5IY hoidossa. APRS digipiitteri Vuohivuorella. Pakettikokeiluja 144,875 Mhz, Vuohivuorella node.

Viitosten syysottelu oli 2.11.2013, lokeja tullut jo useita kymmeniä.

OH5ASA (OH5FRJ)

Tavastilassa toimii Asaradiomuseo ry, perustettu pari vuotta sitten. Kerhotila, radioasemat ja antennit työn alla. 7 jäsentä. Radiokalustoa on HF:lle ja 2 metrille, lisäksi perinneradioita. Jäsenmaksu 20 eur toistaiseksi. Vanhoja ASA-radioita hyllyissä n. 200, rinnakkaismalleja noin 100.

OH5LIZ (OH5FP)

Muut kutsut OH5Z, OH0LIZ. OH5Z ahkerasti Mustilan kilpa-aseman käytössä, QSL-kortit directinä. OH5LIZ/OH0LIZ -kortit ohjataan kerhon osoitteeseen. Tilat maksutta Vuohivuoren päällä GSM-tukiaseman yhteydessä. OH5AG:n 70 Mhz majakka ja APRS-digipiitteri on myös Vuohivuorella, samoin OH5Z-7 kutsulla pakettinode koekäytössä UPS-varmennettuna.

Vapepassa mukana Kouvolan paikallistoimikunnassa. Saunailtoja pidetty satunnaisesti, erilaisia radioteknisiä kokeiluja tehty. Ahkeraa pitkäaaltomajakoiden kuuntelua (OH5YW).

Viitosten syysottelun järjestelyvuorot

2014 OH5AA
2015 OH5AB
2016 OH5AD
2017 OH5AE
2018 OH5AG

Vuoden 2014 kilpailun järjestää Kotkan Viitosten kerho OH5AA.

Viitospiirin palaverin järjestelyvuorot

2014 OH5AB
2015 OH5AD
2016 OH5AE
2017 OH5AG
2018 OH5AI
2019 OH5AA

Vuoden 2014 yhteispalaveri pidetään Lappeenrannan Saimaan Viitosten kerhon toimesta.

Automaattiasemien (mm. toistinasemat, APRS) tilanteen käsittely

Kotkaan on suunnitteilla APRS, AIS ja D-star, aikataulu ei vielä tiedossa. Pyhtäälle digipiitteri? Aiemmin on selvitetty, ei ole edennyt. Kotkassa mahdollisesti toteutuva digipiitteri voisi palvella tätäkin, hyvä sijainti.

Kotkan AIS-vastaanotin tulisi palvelemaan sekä APRS- että Marine Traffic- järjestelmiä. Toistinasemien tiedot päivitetään OH-luetteloon, mukaan myös varakäyntitiedot.

Muut esille tulevat asiat

QSL-kortit

OH5AB:n viiden vuoden määräaika päättyy 2014 lopussa, OH5JEK on ilmoittanut olevansa käytettävissä jatkossakin. OH5AB jatkaa toistaiseksi QSL-korttien managerointia 5-piirissä. Erikoistunnuksia käyttävien tulee lähettää käyttmänsä kutsut QSL-koordinaattorille, [email protected].

Kommentteja:

 • Korttien lähetystiheys voisi olla 3-4 kertaa vuodessa, Kotkaan tullut tiettävästi tammikuussa viimeksi.
 • OH5AB: Kortteja lähetetään sitä mukaa, kun liiton QSL-toimistosta tulee.
 • SRAL:n jäsentietojen julkaisukielto hankaloittaa mm. ostettujen kutsujen haltijan oikean piirin löytämistä.
 • Piirimanageri lähettää kerhojen qsl-managereille muistutuksen, että kerhoissa erikoiskutsujen haltijat ilmoittautusivat kerhon ja piirin qsl-managereille.
 • Ehdotus, että tuntemattomien vastaanottajien kortit hävittetäisiin ennen lajittelua.
 • QRZ.com -palvelusta voi tarkistaa monien erikoiskutsujen haltijan, vaatii rekisteröinnin.
 • Ehdotus, että järjestetään kilpailu tuntemattomien kutsunhaltijoiden selvittämiseksi.
 • Seuraavan korttilähetyksen mukaan laitetaanlista ei-tiedossa olevista kutsunhaltijoista.

5-piirin bulletiinin vetovastuu

Tuntuu että bulletiinin merkitys nykymuodossa on pienentynyt, koska osallistuvia kerhoja on nykyään melko vähän. Elävöittämiskeinoja ja aktivoitumista peräänkuulutetaan.

Keskustelua ja kommentteja:

 • Ehdotus: Viestiä kerhoille, jos vakiovastaaja ei ole paikalla niin kuka tahansa kerholainen voisi pitää oman kerhon puheenvuoron.
 • Bulletiinin alussa kysytään läsnäolijoita, koettu hyväksi.
 • 5-piirin bulletiini on myös ra-harrasteen markkinointia, kuulijoissa todennäköisesti myös tulevia amatöörejä.
 • Joillakin muilla alueilla vetovuoro oli kiertävä ja pidettiin esim. joka toinen viikko, bulletiini surkastui pieneksi. Kannattaa nykymuotoista toimintatapaa.

Päätös:

Päätettiin jatkaa bulletiinia nykyisessä muodossa, alussa kysely paikalla olevista kerhoista. Kerhoja kannustettiin järjestämään varahenkilö omalle vuorolle.

Muu kerhojen välinen yhteydenpito:

RA-aiheista ostettavaa/myytävää tavaraa varten voisi olla jakelulista, jolla tiedon saisi helposti levitettyä esim. 5-piirin kerhojen jäsenille.

Keskustelua ja kommentteja:

 • Viestin voi lähettää kerhon sihteerille, joka välittäisi viestin kerhon postilistalle. Samalla voi myös suodattaa viestejä tarvittaessa.
 • Onko ajatuksena se, että ostaja ja myyjä olisi lähellä toisiaan? Muutenhan voi käyttää olemassa olevia palveluja (esim. Fin-Ham).
 • Ehdotus, että perustettaisiin oma lista (5-piirin tori) johon liitettäisiin nykyisten vastaanottajien osoitteet.
 • Perustettavan listan osallistujilta pitää kysyä suostumus ennen liittämistä.
 • Jokainen kerho voisi www-sivuilleen perustaa torin.
 • Kaikilla kerhoilla ei ole kotisivua. Kirjoitusoikeus pitäisi olla vain listan jäsenille, mikäli tällainen lista perustetaan.
 • Kerhon omilla sivuilla oleva ilmoitus ei välttämättä tavoita edes kaikkia oman kerhon jäseniä, saati muita.
 • Ilmoitus omalla sivulla voi toimia, kun sitä markkinoidaan esim. Fin-Hamissa.
 • Ehdotus: 5-piirille oma foorumi, jossa ra-aiheisten osioiden lisäksi olisi myös myynti/osto-foorumi. Ylläpito pientä, mikäli rekisteröintiä ei haluta manuaalisesti kontrolloida. Foorumin markkinointi kerhojen sivujen kautta. Tarvittaessa voitaisiin jakaa moderointioikeuksia.
 • Kuka ottaa tehtäväkseen foorumin perustamisen ja ylläpidon?

Päätös:

Vilkkaan keskustelun jälkeen ei päätöstä foorumin perustamisesta, mutta jos joku sellaisen perustaa niin jaetaan tietoa.

Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja kiitti osallistujia aktiivisesta kokouksesta. Kiiteltiin kokouksen järjestäjää maittavista tarjoiluista.

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 16:12.