Syyspäivän aikana kirjattuja muistoja, voi sisältää lukuisia asia- ja kirjoitusvirheitä...

Perjantaina laitoin autoon tilapäisasennuksena 2m radion matkaviihdykkeeksi. Hannun kanssa lähdimme liikkeelle  ennen aamunkoittoa klo 5 Kuusankoskelta. Tikulta soitettiin ruotsalaista häirikköpornomusiikkia ja kotimaista 60-luvun humppaa. Muutama radioyhteyskin pidettiin Tampereen 2m toistimen välityksellä.

Perille saavuimme ennen puoli kymmentä, eli huomattavasti oletettua aiemmin matkan joutumisen ja virhearvioidun etäisyyden vuoksi. Aulasta saimme lanketit rinnuksiin ja teimme ensimmäisen kierroksen kohteessa. Kanssaihmisten kutsujen tutkailua Viitosten syysottelun kunniakirjojen jakotoivossa, yksi löytyi hetikohta ja muutama muu myöhemmin.

Juha, OH6OS, avasi syyspäivät ja toivotti vieraat tervetulleiksi. Kertoi myös paikallisen vallesmannin olevan tietoinen järjestettävästä tilaisuudesta. Puukot kehotettiin jättämään tuloaulassa olevaan pölkkyyn (vaikutti kovin pieneltä...). Rami, OH2BCI, toivotti SRAL puolesta kaikki Syyspäiväkävijät tervetulleeksi ja kertoi odotettavissa olevan mielenkiintoisen kokouksen.

Ohessa joitakin havaintoja päivän ohjelmasta, kaikkiin esitelmiin ja tapahtumiin ei ollut mahdollista tutustua.

Scandinavian Weekend Radio

Hieman klo 11 jälkeen alkoi juhlasalin ensimmäinen varsinainen esitys, Scandinavian Weekend Radion toiminnan esittely. Asema toimii Virroilla. Yhdistys perustettiin 1999, ensimmäinen lähetys 1.7.2000 25 metrillä. SWR on äänessä joka kuukauden ensimmäinen lauantai. Jakso 1602 kHz vaatii hyvän vastaanottoantennin kuuntelupaikasta riippuen. Kohdealue on kotimaa ja eritoten aseman lähialue. Lähetin on omavalmisteinen, 100 W. On käytössä myös RadioHamin AM-lähettimenä. Raportteja pisimmillään ympäri Pohjois-Eurooppaa. Suunnatuissa lähetyksissä raportteja jopa Pohjois-Amerikasta.

25m antennina 3-elementtinen beam. Studiokalusto on pääosin henkilöstön omia laitteita, jotka on "pitkäaikaisessa" lainassa. Rahoitus toiminnassa mukana olevilta, paita- ja tarramyynnistä ja Virtain kaupungilta. Menopuoilella mm. sähkö ja teostomaksut. Musiikki on yli 50% kotimaista, lisäksi haastatteluja ja mm. NASA:n tiedeuutisia. Ohjelmaa suomeksi ja englanniksi. Ohjelmantekopaikkoja studion lisäksi mm. sauna ja grillikatos. Yhteistyötä mm. RadioHamin, Suomen DX-liiton ja Pirkanmaan ammattikorkeakoulun kanssa.

Erään lähetyksen aikana työssä olleelle juontajalle oli tatuoitu Jussi-paitainen Aku Ankka käsivarteen. Eräs kaupallinen asema toteutti saman idean vuosia myöhemmin... Tulevaisuuden suunnitelmissa on tehon nostaminen ja mahdollinen dokumentti DVD aseman toiminnasta. Puhelinnumero suoraan lähetykseen 0400 995 559, http://www.swradio.net.


Hienon esityksen jälkeen ehti taas hieman kierrellä kauppoja, mukaan tarttui pari antenniadapteria lähes muiden huomaamatta. Napanderi -nimellä ko. artikkeleita tiedusteltaessa vastaanotto oli lähinnä hämmentynyt...

Hallituksen kyselytunti

Seuraavana vuorossa oli hallituksen kyselytunti, paikalla oli Rami (OH2BCI), Memma (OH1EG) ja Rauski (OH6AYW). Puolet hallituksesta oli vielä matkalla kokouspaikalle.

Alustusasioita:

SRAL on tehnyt Ficoralle muutosehdotuksen 70 MHz alueen käytöstä eri tehoilla. Molemmille luokille haetaan yhtäläisiä oikeuksia. Tarkempia tietoja homman edetessä.

Erikin (OH2LAK) ilmoituksen mukaan Digita haluaa niputtaa nykyiset kerhojen kanssa tehdyt sopimukset yhteen ja SRAL olisi asiakas Digitan suuntaan. SRAL laskuttaa kerhoja mastovuokrista jne.

Turva 2008 loppupalaveri on pidetty ja loppuraportti on luovutettu ministeriön käyttöön. Keskustelu pysyvän organisaation aikaansaamisesta on käynnissä. Uusia yhteistyökanavia löytyi

Hallituksen kokous 13.11: taloudellinen tilanne, Nordea-pankissa sovittu käyttötililimiitin nostosta, 9 uutta jäsentä, 2 SK + 1 poistunut jäsen. 4506 jäsentä.

RA:ssa julkaistusta toimintasuunnitelmasta puuttui teknisistä syistä muutamia osoita, hallitus hyväksyi ehdotuksen täydennetystä kokousmateriaalista syyskokoukselle.

Projektirahasto perustettiin.

18.12 jouluglögit klo 14 SRAL:n toimistolla.

ProSRAL tiedote jaettu osalle jäsenistä. SRAL selvittää osoitelähdettä ja oli bulletiinissa ilmoittanut tiedotteen sisältävän asiavirheitä.

Liikennehäiriköintiä ollut jonkin verran, kerhot olleet yhteyksissä ao henkilöihin ja antaneet joitakin huomautuksia. Liikennekuriin on selvästi kiinnitetty huomiota ja puututaan havaittuihin ongelmiin.

Syyskokoukseen pyydettiin löytämään toimihenkilöitä yleisön joukosta. Löytyikin. Yleisöllä ei juurikaan ollut kysymyksiä, hallituksen puuttuvista jäsenistä tiedusteltiin. Toiminnanjohtajan nimi? Julkaistaan kokouksen yhteydessä. Paljon hyviä hakijoita (14), yksi vain pääsi...

Kokouksen kuvaaminen internetissä katsottavaksi? Valmius on, kokoukselta tarvitaan lupa.

Pasi (OH3WS) kertoi, että Hämeenlinnassa RA-kurssi järjestetään Kansalaisopiston kanssa yhteistyössä. Koulutusmateriaalin valmiudesta kysyttiin. Jukka (OH2BR) tekee kysymyspankin kysymykset uusiksi ennen luopumistaan toiminnanjohtajan hommista, tarvittaessa yhdessä uuden toiminnanjohtajan kanssa.

Yleisöä arviolta 100-120.

Rami kiitti yleisöä ja päätti kyselytunnin.


Tässä välissä kävimme lounastamassa paikallista perinneruokaa eli Karjalan paistia Jounin (OH2JIU) ja tuntemattomaksi jääneen toisen kakkosen kanssa. Ruumiillisesti ja henkisesti ravittuina oli sopiva hetki käydä majoittumassa tien toisella puolella olevaan hotelli Stuerttiin. Komia huone, mutta ei onneksi hääsviitti parisängyllä.

Seuraavaksi taas ohjelman pariin Syyspäiväpaikalle!

T66T -operaatio Afganistanissa

Klo 14 alkoi Mikan (OH6MKL) pitämä esitys T66T-Afganistan -operaatiosta. T66T oli äänessä rauhanturvaamistehtävän ohessa kesällä 2006. Afganistan ollut parhaimmillaan n. 70. sijalla Most Wanted -listalla. YA -asemia ollut 50-luvulta lähtien, saksalaisia äänessä 1960-70 -luvuilla. Aikaisemmin kutsut ovat telehallintoviranomaisten puuttuessa olleet mitä tahansa, nykyisin virallisempia T6 -asemia on jatkuvasti äänessä. Sotatila vaikeuttaa tilannetta koko ajan.

Aseman lupaa varten tarvittiin lupa työnantajalta, anomukset Afganistanin ulko- ja viestintäministeriöön (suffiksin valinta vapaa) ja rahaa 200 USD (vuoden lupa). Ministerivaihdoksen ja muiden kiireiden takia luvan saanti venyi toukokuulle 2006. Täydessä sotavarustuksessa ja parilla panssarisuojatulla ajoneuvolla käytiin lupa-anomukset viemässä paikalliseen ulkoministeriöön... Lupa, josta ei saanut mitään tolkkua ja oli päivätty vuodelle 1385 (eri kalenteri) kelpasi kuitenkin hyvin DXCC -tarkistukseen.

Radio, pc ja poweri oli Suomesta, antenni työnantajan tarjoama TF2D -tyyppinen kaksoisdipoli. 2300 CW -yhteyttä + parikymmentä SSB. JA ja UA kuuluivat parhaiten, OH:ta parisenkymmentä. 10 MHz paras bandi, vuoret heikensivät kuuluvuutta. Skedien tekeminen ei ollut mahdollista, koska kusoja pidettiin työn ohessa turvatalolla. Paras workkimisaika oli yöllä, kun muuten oli rauhallista. SSB-yhteyksien pito yöaikaan aiheutti hämmennystä naapurihuoneessa nukkuvien tanskalaisten keskuudesssa, kun kovaan ääneen huudettiin Tango Six Six Tango...

Kabulin radio kuului kaikkkialla. Poliisi ja pelastustoimi käyttivät HF-taajuuksia ra-laitteilla. Amatööritoimintaa oli lähinnä ulkomaalaisten toimesta. HF-radio talebaneilla oli tavallaan yksi "ase" lisää.

APRS -forumi

Jouni (OH2JIU) alusti APRS-forumia. Pakettiradio on lopullisesti kuopattu, BBS:t ja nodet saavat vielä lupia. SRAL ei enää koordinoi verkkoa. Titteli muuttuu APRS -ohjaajaksi (tai joku digijuttu, jos parempi).

Töinä mm. APRS-toimiokunnan vetäjä, lausuntojen antaminen Ficoralle APRS- ja pakettiradiohakemuksiin, konsultoi tarvittaessa APRS-toimikunnan alueelisten jäsenten kanssa.

Toimikunan tehtäviä: kokoontuu 1-2 krt/vuodessa (esim. puhelimitse), katsaukset APRS-tilanteeseen piireittäin, tulevat suunnitelmat, APRS -verkon kasvun hallinta. Joka piiristä edustaja toimikunnassa, tai yksi voi edustaa useaakin piiriä ainakin aluksi. Muita jäseniä? Joku tekniikkaguru vaikkapa? Opastusta tunnuttaisiin kaivattavan laitteiden parametroinnissa, ettei turhaan kuormiteta verkkoa. Tampereella OH3RDR:llä pystyy seuraamaan liikennemääriä ja digipeaterin läpi esiintyviä kutsuja.

Tiedotusta toivotaan mm. laitteistojen uusista ohjelmistoista ja muusta mukavasta.

Toimikunnan jäseniä voisivat olla: Jouni (OH2JIU), Matti (OH2MQK), Tapio (OH2KKU) ja Pena (OH3BK). Muista piireistä kysytään erikseen potentiaalikkoja. Jouni selvittää lopuulisen kokoonpanon ja alkaa hoitaa asiaa.

Sitten hyvissä ajoin kokoukseen!

Ei sittenkään, juhlasalissa oli vielä meneillään Samulin (OH6TY) pitämä ammattimainen esitelmä ra-aseman maadoituksesta ja potentiaalitasauksesta. Salissa oli paljon yleisöä, arviolta 150 henkeä. Esityksen loppua kohden järjestäjät kantoivat saliin lisää tuoleja, eteisaulassa oli runsaasti kokoukseen tulevaa väkeä. Jonkin sortin sähköisyyttä on aistittavissa ilmassa ennen kokouksen alkua. Osallistujia juuri ennen kokousta arviolta reilu 200 henkeä.

Ja vielä ennen kokousta OH8TA esitteli kerhonsa ja ensi kesän SRAL:n leiripaikan. Leiri pidetään Pudasjärvellä Pikku-Syötteellä 16.-19.7.2009. Leirimaksua 15 eur, lapset ja perhepaketit edullisemmin, alle 12v ilmaiseksi.

Jaahas, leiriesittelyn viivästyminen siirtää aikataulua. Yleisö odottaa kärsimättömän oloisena kokouksen alkua...

Vielä vielä ennen kokousta Matti (OH2MQK) ilmoitti Hertsien herruus -kilpailun tulokset. Oikea arvo oli 3 665 137.360 00  Hz, paras tulos oli -1 mHz:n päässä (OH3MCK).

Klo 16:30 (noin).

Jokohan nyt kokous alkaisi...

Rami, OH2BCI, aloitti puheet syyskokouksen tiimoilta klo 16:28. Ensimmäisenä vaalivaliokunnan pj. Arto (OH2KW) esitteli ääntenlaskijoiksi ehdotettavat (10 hlö), jotka esittelyn jälkeen poistuvat noin 1½ tunniksi töihinsä.

Rami toivotti kokousväen tervetulleeksi. Viestintävirastolle on laadittu ehdotus 70 MHz alueen käytöstä, myös 5 MHz alueen muutostoiveista on oltu Viestintävirastoon yhteydessä. Turva 2008 -harjoituksen myötä SRAL sai uusia yhteistyökanavia viranomaisten suuntaan. Viranomaiset toivovat pysyvää organisaatiota. Sral hakee MPK ry:n jäsenyyttä. Erillinen projektirahasto on perustettu mm. budjettiin kuulumattomien hankkeiden rahoittamiseen.

Jukka OH2BR jää eläkkeelle vuodenvaihteessa, toimien tarvittaessa myös uuden toiminnanjohtajan Jorman (OH2KI) apuna alkuvaiheessa. Jorma esitteli itsensä, ja ilmoitti nykyisen työnsä mahdollistavan hyvän panostuksen toiminnanjohtajan työn tekemiseen.

Annikalla (OH2HSJ) tuli 10 v täyteen liiton tiedottajana, Memma (OH1EG) luovutti Keskuskauppakamarin pronssisen ansiomerkin halausten kera. Yleisö palkitsi raikuvin aplodein.

Rami kysyi kokouksen videoinnista ja nettiin lähettämisestä, Kauto (OH2LFM) ilmoitti että katsojia on tällä hetkellä 480 henkilöä. Videointi ja nettilähetys sallittiin.

Syyskokouksen kulku:

1. Kokoukselle ehdotettiin ja valittiin puheenjohtajaksi Aarno, OH2HAI.

2. Kokouksen sihteereiksi valittiin Annika (OH2HSJ) ja Jorma (OH2KI). Pöytäkirjantarkastajiksi Alf (OH2QM) ja Carl-Heinz (OH6XY). Ääntenlaskijoiden esimieheksi OH3GMZ, laskijoiksi OH7VL, OH3GMZ, OH6GGB ja OH3GQM ja OH6MV.

3. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. Todettiin. Läsnä 230 henkilöjäsentä + 25 kerhoa valtakirjalla.

4. Työjärjestyksen hyväksyminen. Ehdotus, että kohta 11 käsitellään ennen kohtia 7 ja 8. Toinen ehdotus, että käsitellään työjärjestysehdotuksen mukaisesti. Joku ehdotti puheenvuorojen rajoittamista viiteen minuuttiin, käsitellään myöhemmin. Äänestyksen jälkeen hallituksen esitys jäi voimaan. Eriävä mielipide pöytäkirjaan esityslistan puutteesta hallituksen esityksen osalta (kohta 11). Ehdotettiin ja kannatettiin puheenvuorojen rajoittamista.

5. Hallituksen jäsenten ja vaalivaliokunnan kokouspalkkioista ja matkakorvauksista sekä tilintarkastajien palkkioista päättäminen. Hallituksen esitys (valtion 2. lk matkustussääntö, ei pv-rahoja, 22 snt/km, tilintarkastajat laskun mukaan) sai kannatusta ja hyväksyttiin.

6. Toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen 2009. Käydään läpi pääkohdittain. APRS-, HF-, HF-kilpailu-, kunta-, pakettiradio- ja radiopartiotoiminta lisättiin teknisistä syistä kokousmateriaalin yhteyteen. Vuoden alusta OH2BR alkaa vetää erillistä nuorisoprojektia, joilla tavoitellaan nuorten ihmisten kiinnostusta harrasteeseen. Pyritään järjestämään myös alueellisia leirikouluja.

Kommentteja ja huomioita toimintasuunnitelmasta:
- OH2BR viimeistelee kysymyspankin vuodenvaihteeseen mennessä.
- RA-lehteen toivotaan artikkeleita ja kuvia.
- Bulletiini halutaan paremmin kuulumaan pohjoisessa. Myös releointeja.
- Taajuusalueiden huutokauppaa tulisi vastustaa.
- SRAL rohkaisee jäsenistöä seuraamaan kehitystä ja tutustumaan digitaalisiin lähetelajeihin.
- DX-toiminta on syytä mainita toimintasuunnitelmassa. Todettiin, ettei toivottua materiaalia ole saatu.
- Kesäleirin ajankohta väärin, oikea aika 16.-19.7

Muutokset käytiin läpi ja hyväksyttiin keskustelujen ja muutosten jälkeen.

7. Hallituksen puheenjohtajan valinta

Raimo Lehto (OH2BCI) valittiin ainoana ehdokkaana SRAL:n puheenjohtajaksi jatkokaudelle.

8. Hallituksen jäsenten valinta

Äänestystulos:
Memma (OH1EG) 948
Antti (OH2MNI) 700
Rasmus (OH6KH) 706

Hallitukseen valittu Memma (OH1EG) ja Rasmus (OH6KH).

9. Vaalivaliokunnan valinta

Esitettiin Artoa (OH2KW) jatkamaan, valittiin yksimielisesti.

Vaalivaliokunnan jäseniksi ehdotettiin samoja (OH2BQZ, OH8MSM, OH3BHL, OH2NAK) + lisäksi uutena OH5BQ. Hyväksyttiin keskustelun jälkeen yksimielisesti.

10. Kahden tilintarakastajan valinta

Esitettiin entisiä KHT OH2BSP ja OH3YI varsinaisiksi, varalle entiset KHT Heikki Sopanen ja OH4NS. Hyväksyttiin.

Klo 18:20

11. Kokoukselle tehdyt esitykset

Hallituksen esitys

Raimo (OH2BCI) esitteli hallituksen ehdotuksen neuvoa antavasta jäsenkokouksen päätöksestä. Runsaasti värikkäitä puheenvuoroja hallituksen ehdotusta ja siihen liittyviä asioita kohtaan.

Klo 19:30, myönnetyt 27 puheenvuoroa päättyivät. Hallituksen esittämistä vaihtoehdoista äänestettiin, äänestyksen tuloksena päätettiin, että oikeusprosessia jatketaan.

Klo 19:50

Jäsenten esitykset:

Rauno (OH6RV) esitteli oman ehdotuksensa kokousväelle. Ehdotuksen toisen kohdan hän veti pois, koska edellinen äänestys käsitteli kyseisen kohdan. Rauno (OH6AYW) esitteli hallituksen vastineen jäsenen tekemälle ehdotukselle.

Aulis (OH6MPC) esitteli oman ehdotuksensa kokousväelle. Pekka (OH8HBG) esitteli hallituksen vastineen jäsenen tekemälle ehdotukselle.

Ehdotettiin ja hyväksyttiin, että kummankin jäsenen tekemän esityksen ensimmäiset kohdat käsitellään samanaikaisesti. Äänestyksen tuloksena ehdotusten ensimmäisissä kohdissa päädyttiin hallituksen vastineen kannalle, eli ei aiheuta toimenpiteitä.

Ehdotettiin ja hyväksyttiin, että kummankin jäsenen tekemän esityksen viimeiset kohdat käsitellään samanaikaisesti. Äänestyksen tuloksena ehdotusten viimeisissä kohdissa päädyttiin hallituksen vastineen kannalle, eli ei aiheuta toimenpiteitä.

Klo 20:40

12. Kokouksen päättäminen

Rami, OH2BCI, kiitti kokousväkeä ja toimitsijoita ja päätti kokouksen.

Kokouksen päätyttyä yleisö poistui salista kuka minnekin. Hannun kanssa käväisimme keskustan reunamilla iltapalalla, jonka jälkeen majapaikalle. Alakerran ravintolassa oli pikkujoulut meneillään, hamsseja ei juuri näkynyt. Aamusella kotia päin.

Kiitokset OH6AH:lle tapahtuman järjestämisestä, talkootunteja on varmasti paljon tehty.

Iso kiitos myös NäköRadioHamin porukalle kokoustunnelmien välittämisestä niille, jotka eivät paikalle päässeet.

73's de OH5KRQ, Esa

2084493.jpg

Juha (OH6OS) ja Rami (OH2BCI) Syyspäivän avajaistunnelmissa.

2084500.jpg

Dj Peeveli ja Rario-Jaska esittelivät Scandinavian Weekend Radiota.

2084504.jpg

Puukkopölkky Syyspäivän ilmoittautumispisteessä.

2084505.jpg

Mika (OH6MKL) kertoi Afganistanin "peditiosta"

2084509.jpg

Tiiti (OH3HNY) ja Annika (OH2HSJ) jakoivat kokousmateriaalia.

2084510.jpg

Jouni (OH2JIU) alusti APRS -toimikunnan syntysanoja.

2084512.jpg

Tarkkaavaista kokousyleisöä. Kuvassa myös NäköRadioHamin mikseri ja äänimonitori.